Lauvåsen

Lauvåsen på 1930-talet. Johan Sørensen sette opp sanatoriet i 1890.

Grosserer og forlegger Johan Sørensen ville gi tungpustede bymennesker helsen tilbake og bygget Langleiken, spisesal, preisestue , paviljong og seks utleiehytter i 1898. Hyttene står på tunet i dag sammen med Langleiken.

Johan Sørensen var nær venn av dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson og gjorde en bragd med sitt ”Bibliothek for de tusen hjem”, verdenslitteraturen oversatt og solg rimelig. Han var den første som utga Darwin på norsk. Flere av de gamle bokheftene står i dag i bokskapet på Tiurleiken.

Den første jaktprøven med fuglehunder fant sted på Lauvåsen i 1891. I 1933 ble Skandinavias største jaktprøve holdt her med 130 jegere og 160 hunder.

Fra 1928 til 1968 ble Lauvåsen drevet som høyfjellshotell av Signe Jøndal. Lauvåsen ble solgt til Even Dahl på 1970-tallet. Han la inn strøm og vann, restaurerte hyttene og bygde ny kafeteria i 1987. Etter at stedet hadde vært lukket i 10 år, gjenåpnet Tore Strand det i 2000.

Den gamle spisestua på Lauvåsen

Lauvåsen ca 1925. Bilde frå Synnøve Jørgensen

 

Bilde frå Synnøve Jørgensen: Jentene som serverte og vaska rommene. De gikk på ski med varmt vann til gjestene til de forskjellige hyttene. På det gamle kjøkkenet sto det en stor «ystekjele» med varm vann til oppvask m.m. Jeg tror det er Marie Flaten første rad, helt til venstre, på skrå opp til høyre, tanta Agnes. Begge har nål i bryste

Lavåsenutenfor

Frå Synnøve Jørgensen: Min tante og onkel, Agnes og Karl Tofte i Lauvåsen – med Agnes Falkenhaug g. Tofte og Karl Tofte.

Lauvåsen 1950

Lauvåsen 1950

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s