– Heller heimebrenning enn tjærebrenning

Anders Lange delte ut Peer Gynt-prisen til Erik Bye

«Avisutklypp som hæng ti selet vårt på Tjyruvasetern.»  Bilde lagt ut av Hans Magnus Ødegården på FB-sida Du væt du e frå Vinstra når…

I 1974 ble Peer Gynt-prisen utdelt for fjerde gang. Til Erik Bye (1926-2004). Året før ble det bestemt at stortingsrepresentantene skulle stemme fram årets vinner, og at en av dem som stemte på vinneren, trekkes ut for å overrekke prisen. Anders Lange (1904-1974) ble trukket ut, en meget fargerik mann, som i 1973 stiftet Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep, senere Fremskrittspartiet. I stortingsvalget noen måneder senere fikk partiet 5% av stemmene og fire mandater. Anders Lange en av dem. Han døde året etter og rakk altså å delta på Peer Gynt-stemnet. Som avisutklippet viser, gjorde han seg sterkt gjeldende på Fryvollen.

Gunnar Tore Larsen forteller i GD om turen til fjells:

Søndag var stemnets siste dag, vi skulle på Sødorpfjellet og oppleve lokalt seterliv. Jeg spiste frokost på Amundsens i selskap med Karin og Anders Lange. Anders Lange var Stortingets utsendte, han hadde overrakt Erik Bye Peer Gynt-statuetten fredag kveld, og Karin og han var arrangørenes gjest. Nå var de tydeligvis glemt av alle, og ante ikke hvordan de skulle komme seg til fjells.

– Dere kan sitte på med meg, sa jeg.

– Kan vi det? sa Anders Lange.

– Selvfølgelig.
Det ble en
 uforglemmelig søndagstur. Anders Lange foran, Karin Lange bak, i min Renault 4. Vi snakket om alt annet enn politikk, mest om hunder og litt om sau.

– Vi har en bukk som vi kaller Kjell Arnljot Wiig og ei søye som heter Mette Janson, sa Anders Lange, etter å ha vært ute av bilen for å ta en flokk i nærmere øyesyn. De nøt seterlivet, takket for turen og forsikret at jeg var velkommen til Asker når jeg måtte ønske. Det ble det aldri noe av. Anders Lange døde bare to måneder senere.

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Menn, Setring

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s