Tykkfallen brite over Harpefossen

Disse skrøpelige norske veier og gebrekkelige bruer

brua

-Jeg ble ganske nervøs. Ill: Felicity Nightingale

Henry T. Newton Chesshyre var en britisk marineoffiser som arvet sin tante og dro til Norge for å bruke opp arven sin, lykkelig over å slippe unna Krim-krigen (1853-1856). Han slo seg ned på Skyttermoen i Svatsum rundt 1850 og pleiet omgang med direktøren i Nikkelverket i Espedalen. Han beskrives som en tykkfallen, gemyttlig herre, en utmerket skytter og rypejeger, og fikk to barn med sin husholderske. Han skrev en bok: Erindringer fra et fem års opphold i Norge. Margaret og Ola Eggen oversatte den til norsk og ga den ut i 2007.

Her er det mange godbiter fra hans opphold og reiser i Gudbrandsdalen. Ikke minst beskriver han det karstykke det var å komme seg over brua ved Harpefoss:

Da hester og karjoler var klare, tok vi oss en avskjedsdram sammen med hans kone, som ønsket oss lykke på reisen. Kjøreveien var god, helt til vi nærmet oss Lågen, som vi måtte krysse. Veien ned til elva er meget bratt og smal. Jeg ble ganske nervøs da jeg så de frådende vannmassene under oss. Brua var smal og vinglete. Selv en fotgjenger ville blitt skjelven ved tanken på å gå over. Harpefossbrua besto bare av noen furustokker, som var lagt over juvet med noen påspikrete bord, som ikke var stort bredere enn karjolen. Det var ikke noe rekkverk på sidene, som kunne hindre at vi gikk over kanten og ned i den buldrende strømmen.

Men min ledsager skranglet nedover bakken og over den skrøpelige brua i full fart, som om den skulle være like trygg som London eller Waterloo Bridge. Jeg ville ikke være dårligere, men innrømmer gjerne at jeg var meget glad da karjolen var kommet uskadd over på den andre siden. Etter å ha reist i Norge en stund, blir du så vant til disse skrøpelige veier og gebrekkelige bruer at du bare ler av deg selv, fordi du var så nervøs tidligere. Hestene snubler aldri, og bruene holder. Allikevel vil noen av disse veiene oppleves som litt av et mareritt for enhver karjolkjører, når han ferdes der for første gang. La ham for eksempel prøve seg på veien fra Skåbu til Olstappen, eller på veien mellom Espedalen og Svatsum.

Publisert her første gong 16.9. 2016

2 kommentarar

Filed under Biografiar, Kommunikasjon

2 responses to “Tykkfallen brite over Harpefossen

  1. Margaret Eggen

    Ang. «Tykkfallen Brite…» Han giftet seg ikke med husholdersken. Det hadde vært uhørt den gang. Men han fikk 2 barn med henne og stod for farskap ved dåpen. Oversettelsen av boken ble gitt ut i 2007 (ikke 2013).

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s