Tysk spion som forberedte felttoget?

Sigurd Sande i Sikkilsdalen fulgte ham rundt i 1939

DØLEN 6.4.1970: Sigurd Sande blir 80 år i dag, han er født og oppvokst i Sikkilsdalen, og alt som guttunge tok han turer både til Memurubu og Gjendebu. Da han kom i skolealderen, måtte han vinterstid være ned i Skåbu, men om våren bar det til fjells igjen. Han ble etterhvert mye benyttet som turistfører både på ski og til fots. Det kom godt med at Sigurd kunne gjøre seg forstått både på engelsk og tysk. Lengste turen Sigurd kan huske å ha vært med på, var sommeren 1939. Da fulgte han en tysker fra Sikkilsdalen til Bessheim, over Randsverk til Høvringen, videre til Rondablikk og sørover fjellet til Hundorp. Derfra tok de toget til Vinstra, reiste opp til Fefor og gikk til Skeikampen og videre sørover Gausdalsfjellet til de kom ned ved Tretten stasjon.

Det var litt av en tur, og enda var Sigurd i 50-årene den gang. Men tyskeren hadde god råd og betalte godt for følget. Etterpå fikk Sigurd mistanke om at det var en tysk storspion han hadde fulgt rundt.

1950 – den gang Sigurd Sande passet på: Kongefamilien samlet til påskerennet i Sikkilsdalen: Prinsesse Ragnhild, Prinsesse Astrid, Kong Haakon, Kronprins Olav, Prins Harald og Kronprinsesse Märtha utenfor Prinsehytta. Foto fra kongehuset.no

Sigurd Sande passet Prinsehytta i 46 år, fra 1914 til 1960 og hadde han ansvaret for at hytta alltid var i god stand og at ingenting manglet. Han hogde all veden som gikk med på Prinsehytta og Sikkilsdalseter, og det ble mange hundre favner i årenes løp. Innimellom tok han turer ned til Vinstra med en stor Harley-Davidson-motorsykkel og fraktet gjester. Det var vel ikke alltid komfortabel skyss med disse gammeldagse syklene med sidevogn etter tildels dårlige veier, og var man uheldig å bli stående, var det ikke verdt å prøve å trille en slik koloss. Men Sigurd var ingen smågutt som grudde for slike turer, han var kraftig og hadde god trening fra vedhogst og fjellturer.

Før i tiden fikk folk tid til alt mulig, og Sigurd har fått tid til ganske utstrakt lesning. Bl.a. har han lest Bibelen fra perm til perm flere ganger og pløyd gjennom Winston Churchills verker om verdenskrigene. Ved siden av dette har han vært selskapskar av dimensjoner og kunne kunsten å underholde i godt lag.

Sikkilsdalen ligger høyt, Sikkilsdalsvatnet ligger 1008 m.o.h., men likevel er dalen et av de frodigste fjellstrøk i landet. Samtidig har naturen noe majestetisk over seg med fortidssus fra fjellene. Jordgammer forteller at det var tilholdssted for veidefolk langt tilbake i tiden. Ikke rart at Sigurd blir fjern i blikket når han snakker om Sikkilsdalen.

I dag finner vi Sigurd på Sundheim aldersheim. Der får han god mat og godt stell på alle måter, og han vet å sette pris på det. Og den som har sett både bjørn og jerv og har tusentalls andre minner å leve på, kan saktens finne seg tilfreds hvor som helst.

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Jakt og fiske, Kommunikasjon, Krig, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s