En vakker minnestein

CD med musikk av frøningen Eyvind Solås

På denne videoen møter du Eyvind Solås i noen av de mange roller han hadde i NRK (Klikk på bildet eller denne lenken for å se videoen)

NRK-mannen, komponisten, musikeren, forfatteren, revyartisten og gjøgleren Eyvind Solås (1937-2011) vokste opp på Hundorp og bevarte alltid frøningen i seg. Han var sønn av Hermann Solås, lærer og lensmann i Sør-Fron en kort periode etter krigen, og Liv Stauri, sykepleier og søster til folkehøgskolestyrer Are Stauri. Men noen typisk gudbrandsdøl, slik man gjerne forestiller seg en slik, var Eyvind Solås neppe.

I disse dager foreligger en dobbelt-CD med verker av ham, noen nyinnspilt. Her er vakre salmer, orkestermusikk, serenader, en pianokonsert, musikk for obo og strykere – blant annet. Bak prosjektet står bl.a. hans søster Lise Stauri Solås og hans fetter Rasmus Stauri. Musikkjournalisten og Eyvind Solås´ tidligere kollega Bodil Maroni Jensen har skrevet et meget informativt hefte som følger CD-en. Her forteller hun om hans barndom i Fron til han var 11 år og hans utvikling som kunstner. Han var en

kunnskapsrik kulturformidler, som brått kunne skifte til parodier og gjøglerier. Det ga ham mange talerør, men humor er, som vi vet, ikke noe å spøke med. – En overdreven sans for humor ødela nok noe for alvoret, var en tanke han ga uttrykk for senere i livet. Men hans humoristiske sans kunne ikke tøyles. komikken lå alltid på lur og brøt stadig ut i stormende latter. For dem som kjente ham, var humoren medrivende og ikke til å misforstå.

Med denne CD-utgivelsen har frøningen Eyvind Solås fått en vakker minnestein.

Éin kommentar

Filed under Biografiar, Kunst og handverk, Litteratur, Menn, Musikk

One response to “En vakker minnestein

  1. Rasmus Stauri

    Eg har plata til sals! Tlf 976 13 272. Mh Rasmus Stauri

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s