Lokalhistorie på sitt beste!

Knut Selsjord med bok om gudbrandsdøler

«Jeg har lett etter folk i Gudbrandsdalen, folk som levde for lenge sida,»

CARL HENRIK GRØNDAHL: «Med store øyne har jeg lest gamle brev og kommet nær avsenderens tanker og følelser. Kjærligheten. Sorgen. Jeg har funnet hemmeligheter som aldri var ment å bli kjent, eller som bare er glemt. Jeg kjenner en klump i halsen, indre jubel og stolthet. Jeg har undra meg over alle gåtene – saker og forhold som ikke er til å forstå i dag.» Skriver Knut Selsjord i innledningen til boka si: Gudbrandsdøler. Fortellinger om jord, penger og kjerringbragder. Den tidligere journalisten har sjøl levert en bragd. Han har farsslekta si fra garden Selsjord i Bredebygden i Sel. Boka er lokalhistorie på sitt beste. Det banker liv og lagnader fra alle sidene, velskrevet, godt dokumentert.

Bare ett glimt inn i ei meget innholdsrik bok: Knut Selsjord har oppsport et kjærlighetsforhold den ugifte lokalhistorikeren Ivar Kleiven hadde. «At han ikke hadde funnet kjærligheten, som det heter, plaga og tynga han hele veien. » 33 år gammel skriver han i et brev:

Knut Selsjord har vært journalist i Klassekampen og Dagens Næringsliv. Nå har han skrevet bok om «jord, penger og kjerringbragder» i dalen. Foto: Einar Almehagen, GD

Eg vart på ein sår måte minna um dette livsreiknskape mitt i dag (…) Mor ha bee åt seg nokre budeio i dag og imillom dei var dæ ei jente som eg for 10 år sida var rasande galen etter; dæ kom opp eit «forhold» millom oss.

Men mora og søstera satte foten ned og nekta Ivar Kleiven å gifte seg med budeia. Anne Stokstad het hun og døde i 1893, bare 36 år gammel. Hun hadde fått en ondartet tannbetennelse, men var i bunn og grunn utslitt. Og så skriver Ivar Kleiven: «Uff, denne kampen for tilværelsen! Kor stygg den er ofte!»

Dette sitatet har Knut Selsjord med i innledningen til boka. Han vil fortelle «om folk som la ryggen til, satsa alt og skapte den nye tid med et rikere, verdigere liv. Og om dem som la ryggen til, satsa alt og gikk til grunne.»

– Jeg er jo journalist og vil skrive underholdende for et bredt publikum, sa han i et intervju i GD i høst. – Det er ikke et historisk vitenskapelig dokument, men en ren fortelling der også jeg har en stemme. Boka er for den som har lyst til å lese en god historie.

Dette er et meget verdifullt bidrag til lokalhistorien! Forfatteren har samarbeidet med Sel historielag og fått støtte fra Fritt Ord.

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Kunst og handverk, Kvinner, Litteratur, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s