Krigsminne i hytteboka

Norske soldater på flukt i Espedalen

soldathilsenfoss

Fjellsiden de tok seg ned om natten. Det var til høyre for fossen, og hytta er det lyse feltet på oversiden av veien. Veien fantes ikke den gangen, den kom i 1951. Hytta ligger en kilometer nord for nærmeste gård, Langvegg.

ELLEN ELSTER MARTOL: Natt til 2. mai 1940 tok tretten norske soldater seg inn i en hytte i Espedalen. De var da på flukt vestover etter nederlaget mot tyskerne, og de hadde hatt en stri tørn bak seg. Først krigshandlinger, så to-tre dager på flukt over det snødekte fjellområdet vest for Gudbrandsdalen og så, nattestid, ned en 200 meters bratt fjellside sør for fossen Sprena i Espedalen. Der tok de seg inn i «Sprenstugu» og fikk seg litt hvile og hermetikk som de fant. Men det kan ikke ha blitt så mye mat på hver, og det har vært trangt, for hytta er bare på ca. 30 kvadratmeter.

Korporal nr. 14, Finn Thøring fra Oslo, skrev en kort og gripende hilsen i hytteboka hvor han forklarte bakgrunnen for innbruddet. Han avsluttet med at soldatene bare kunne betale med takknemlighet i sine hjerter, men håpet de ble tilgitt, – og det ble de.

Neste formiddag kom det tre soldater til, som også skrev seg inn i hytteboka. De takket for hvilen og la igjen et gevær de hadde funnet i skogen.

soldathilsen Avskrift av hytteboka:

 Natt Kl. 2½. Kr. Himmelfartsdag 2/5.

13 mann, norske soldater fant veien til denne prektige hytte efter en meget slitsom klatretur ned fra fjellet om natten. Vi fant et vindu åpent, og krøp derfor inn.

Sulten drev oss til å undersøke hjørneskapet, og vi forsynte oss med nogen bokser med hermetik. Penger findes dessverre ikke, så vi får få lov å betale med taknemlighet i våre hjærter.

Hytta forlot vi i samme stand som da vi kom, og vi håber at De tilgir oss denne vår forbrydelse.

Med megen Takk. Ærbødigst

Korporal nr. 14. Finn Thøring. Oslo.

2-5-1940 Eftermiddag kl. 15

Vi er tre soldater som er kommet over fjellet. Vi legger igjen et gevær vi fandt i skauen.

Vi takker for hvilen.

Sverre Sandberg   Kåre Brørby   Olav Hegnar

Jeg har prøvd å finne ut om de kom fra Gudbrandsdalen eller Østre Gausdal, men har ikke klart det. Det er mulig de tilhørte Sten Abels skiløperkompani, som kjempet mot tyskerne ved Svingvoll i Østre Gausdal, men de militære rullene jeg har funnet derfra, navngir ingen korporaler eller menige.

5 kommentarar

Filed under Biografiar, Kommunikasjon, Menn

5 responses to “Krigsminne i hytteboka

 1. Marte Brørby

  En av disse tre var min bestefar som jeg aldri fikk møtt, Kåre Brørby. Takk for dette minnet!

  Likar

 2. Ellen Elster Martol

  Så fint og rørende! 🙂

  Likar

 3. Petter Thøring

  Hei, Finn Thøring var min far. (Jeg har snakket med Ellen Elster Martol) om dette tidligere). Han døde i 1992, 74 år gammel.
  Min søster (Inger Thøring) og jeg vil være i nærheten av hytta lørdag 18.september. Er hytta åpen denne dagen slik at vi kan se den innvendig? Mvh Petter Thøring, Bondilia 21, 1386 Asker, tlf 95789607

  Likar

 4. Ellen Elster Martol

  Hei, – jeg sender deg en sms! 😊 Ellen

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s