Ros til Fronsbygdin i GD

«Svært grundig og seriøs på alle måter»

Live Sætre i GD har lest seg gjennom tolv årbøker og 1900 sider med «gode, spennende, triste, sjokkerende, rørende lokale historier om mennesker som levde for ikke altfor lenge siden.»

«Fronsbygdin 2020 er svært grundig og seriøs på alle måter. Fron historielag burde trykke opp Anton Tagestads artikler på egen perm for bruk i historieundervisningen i barneskolen. En bedre innføring i livet på Fron for hundre år siden får de ikke. Årbokartikkelen «Året rundt på Tåkåstad» forteller om arbeidslivet på en Frons-gard i hans oppvekst for rundt hundre år siden. Artikkelen er breddfull av detaljerte beskrivelser av alt fra avlinger, dyrestell, vedhogst, mosesanking, møkk-kjøring, mystikk på setra, ysting og hermetisering og nye typer slåmaskiner.»

Det skriver Live Sætre i GD i sin meget positive omtale av årets Fronsbygdin. «Her er slektshistorie, som nødvendigvis er mest interessant for frøninger, men også fortellinger fra nærmiljøet som er morsomme for lesere utabygds. To eksempler på dette er Paul Henrik Hages beskrivelser av skilaget Farts aktiviteter i Nedre Sødorp og Knut Holmens intense arbeid med fuglekasser. Et tredje eksempel er historien om «Bessfar Sveinsson i Nørdre Lia», som bodde i ei lita bakhonkledd hytte. «Kona Pauline budde på eit bruk lenger nede», skriver Torstein Rudihagen. Det forteller vel sitt om den hytta.

Tom Willy Rustads fortelling om hans tipp tippoldefar Ole Olsen Koppang, som møtte opp med hest og kjerre og eget orgel på lasset, for å begynne som fast organist i den nye Sør-Fron kirke i 1792, gir et ganske klart og interessant bilde av livet som arbeidstaker, skjeve maktforhold og åpne konflikter i bygda på den tida.»

Live Sætre i GD har lest seg gjennom tolv årbøker som ble gitt ut i Gudbrandsdalen og Ringsaker i 2020. «I alt er dette over 1900 sider med god lokalhistorie, eller mer presist: Gode, spennende, triste, sjokkerende, rørende lokale historier om mennesker som levde for ikke altfor lenge siden.»

GD skal ha ros for å bruke redaksjonell kapasitet og spalteplass på en grundig gjennomgang av alle årbøkene til historielaga. Verdifull støtte og anerkjennelse av det omfattende og meget verdifulle frivillige arbeid som gjøres for å ta vare på og formidle lokalhistorie.

Kommenter innlegget

Filed under Kunst og handverk

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s