I over tjugu år foruta skilt og sertifikat

Et møte med byggmester Gunnar Johansen, Harpefoss

Johansen 1

Gunnar Johansen: Skaff meg det, sa Hasselblad. Foto: Tobben

KARI BAY HAUGEN: I telefonkatalogen står det: Gunnar Johansen, byggmester, Harpefoss. -Har De det travelt?
-Gud bevare de gut… men e ha da stunne te å slå tå en prat. Reis over brua ved Fossa, ta nordover te ru kjem te ei sag og ei tømmerhytte  — Velkomi!

Det er ikke ofte en ser lafting langs bygdeveiene i våre dager, og derfor gikk det ikke an å ta feil av byggmesterens tilholdssted. Blinkende, lysegule og glatte tømmerstokker under lafting . . ei hytte som manglet de øverste stokkene på å være fullkommen.

-E syns du sa i telefona at du va gardkjerring, ha røm ti te å reka slik døm da? Kom inn å få kaffi, ho Sina ha stekt rumvaffel.

-Det er ikke vanlig å drive som tømrer i syv år etter at man går av med pensjon heller!

-E ska si deg de … at nå´n lyt arbei´e ska dette samfunnet greie se. Det er da ingen som ha sagt at´n ska slutte arbei´e om´n e 70 år. Neigu hell. E ska helde på så lenge e e go for … og helsa ho e go. Og det e slik mas på timmerhytto i dag at det ha ailler vore slik.

-Det må da være tungt arbeid?

-Itte berre tungt, men dyrt. Det er for rike byfolk i dag å betale for det ei hytte koste. Fyrst så kjøp´n timmer, helst eit gåmmålt hus. Det koste 10 krono metern. Så ska´n legga det ner og kjøre det åt saga. Sage, flaske for 3 krono metern, avronde, høvle og slipe det. Så kjem  opphaugging. Til slutt kjem det på 30 krono løpende meter, men da er´re topp-pris. Nei, nå er´e spelle me vorti så dyrt at e laut betale sagblad med 600 krono her om dagen. Drekk kaffi og ha ti´re vafflo! Du røjke, du au? Sjå`ne tobakksdåsin med sølvlokk. Den fekk e tå Hasselblad.

-Han med 60 millioner svenske kroner og filmkamera på månen?

-Akkurat. E sette opp ei hytte på 180 kvm åt honnom, ja, og så ei kosestuggu og mange andre småhus. Han e så trivleg, like å fotografere småfugle, så´n e her mest om såmmårn.

-Hvordan er et å være byggekonsulent for millionærer?

-Helt i orden. Når det er någå om å gjera, så ringe´n frå Sverige: Ta drosje og kom eit par dågå.

-Hvor langt er det?

-Det ska ru itte få veta tå me. E trur oss kjøre mest tvers gjennom heile Sverige. Sist va det to gamle hus e måtte hjølp´n me. Det vart mye reising, for e sa at det va best med malmfuru frå Ransverk, fineste materialein som finst. Skaff meg det, sa Hasselblad, og e sende ein lastebil åt Sverige med plank. Men da gikk det itte lenge før´n ringte att: Kom åt Sverige med en gong!

Da e kom fram, va det berre at sjåførn hadde tippa tå materialein utta å legge døm opp i stabler, men  da fortalde e ´om tå di at i Norge måtte mottageren sørje for arbeidsfolk åt slikt sjøl.

-Det blir vel mye farting i dette yrket?

-Ja gud bevares … det ha vori skrøplig det. Nå ha e moped, men før hadde ei Harley … ha hatt mange tå di slaje. Da susa e nedover Venabygda så de blistra med sidevogn … ui ui. Men ein gong va e oheldig.

-Kjørte du utfor kanskje?

-Nei, langt i frå. De va med e hadde den fyrste Harleyen ette gamle Fossin. E va akkurat på tur åt setern ein syndag. Bak me ni bakkom fekk e sjå ein fin bil med kare med snore på se. Jammen stoppa røm! -De var dårlig med skilt, sa mannen og fortalte at sjølveste politimestern satt i bilen. -E e ute ein tur for å prøve´n , svårå e. -Har De kjørt mye motorsykkel? Ja, e måtte sea som det va. I over tjuge år. Og det e sant. E hadde kjørt i over tjuge år foruta skilt og serifikat. -Da tror jeg det er best De snur og reiser hjem igjen, sa mannen.

-Du fikk klekkelig bot da?

–Hørde itte någå på ei stond, men så kom det melding om 100 krono eller 12 dågå i fengsel. E ringde bortpå åt lensmannin og sa at e foretrakk fengsel, men da fortald´n me tå di at e tente bære ve å arbeide, og det ha´n rett i. Nei, nå fer du eta vafflo.

-E va lenge i tvil da e hørde at e måtte kjøre 8-tal for å bli godkjend, men det vart nå te at e les ABC´n og fylte ut skjema. E ha ein flott amerikansk Harley den gongen.

VG lørdag 24 februar 1973

 

 

 

5 kommentarar

Filed under Biografiar, Kommunikasjon, Menn, Verksemder

5 responses to “I over tjugu år foruta skilt og sertifikat

 1. Morsomt aa lese, «slekk va det foerri’tin» I Fron – eller !?

  Likar

 2. Arne Bjørke

  Disse historiene og flere til hørte jeg av Leif Korstad som var vaktmester og altmuligmann hos Hasselblad. Jeg mener også sikkert det var Gunnar som satte opp husa nede på Toppen til Gunerius Pettersen.

  Likar

 3. Anders Olav Haugen

  Fra Vg lørdag 24 februar 1973. Pål Søberg har utklipp av det.

  Likar

  • CHG

   🙂 Har han også andre gamle utklipp som er av interesse for mange og bør publiseres på denne heimesida?

   Likar

  • Anders Haugen

   Den drosjeturen til Sverike som det er fortald om, var stiv i pris sjøl for Hasselblad. Neste tur vart Gunner bedt om å skaffe privat skyss. Arve Skurdal fekk oppdraget. Han kosa seg da han fortalde om turen. Men her var det standforskjell. Da dei skulle overnatte fekk Gunner ligge i hovedhuset, men Arve som sjafør vart henvist til tjenerboligen.

   Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s