Valseter ferdigrestaurert om et år?

Mange kommer innom for å følge med på prosjektet

valseter2b-2bbj25c325b8rklund-2bkve019

– Vi kommer til å være her mye, sier de som skal ha sitt eget private sted i påbygget, som kommer på høyre side av pensjonatet sett herfra. Musikkprodusent og nyslått pop-professor ved Høgskolen LIMPI på LillehammerAmund Bjørklund (44) og kona, tidligere supermodell, nå postdoc i molekylærbiologi ved Universitetet i Oslo Sunniva Stordal (40). Tippoldeforeldrene hans var Johan og Rønnaug Kjorstad. Rønnaug var søster med Anne Hov og Tora Solbrå på Solbråsetra Foto: Kristin Veskje

GD 2.8. 2020: Restaureringen startet for to år siden. Fasaden står ferdig. Her mangler det bare å finne fram til den riktige fargen. Eksperthjelp er i ferd med å se på de gamle fargene og lete fram til de riktige fargekodene. De gamle vinduene restaurert. Hver bit her er snudd og vendt på og satt i stand igjen. Det er rettet opp, laftet på nytt. Restaurert etter alle kunstens regler. I tett samarbeid med vernemyndighetene. Bygget var å betegne som en rønne. På folkemunne har det i flere tiår blitt omtalt som spøkelseshuset. I 1995 ville Sør-Fron kommune forlange riving. Dette skriver GD i en større reportasje. 

1504125_416887151748045_922602536_n

Valseter var, sammen med Solbraaseter, en av de første overnattingsstedene i området. Til tross for forfallet fremstår pensjonatet omtrent som det gjorde da det ble lagt ned på 1950-tallet med det gamle selet i første etasje og de originale pensjonatrommene i andre etasje. Planen er å tilbakeføre stedet til slik det opprinnelig var og tilpasse huset til ny bruk.

Restaureringen startet i 2018. Valseter vurderes til å ha regional og nasjonal verneverdi. Oppland fylkeskommune anser bygningen som et svært viktig kulturminne med stor dokumentasjons- og miljøverdi. Bjørklund har blant annet fått støtte fra kulturminnefondet på vel 1 million kroner til restaureringen.

 

 

Kommenter innlegget

Filed under Kommunikasjon, Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s