Gateuret tikker litt grovere enn de andre

Berge Ur og Optikk på Vinstra skal kanskje stenge

10413297_558075190962573_2528646341634095409_n

Arne og Odmund Berge Ur og Optikk på Vinstra. Kassaapparat fra 1953. Foto Einar Odden.

EINAR ODDEN I GD, 1999:  Ny kunde på gang, en av stasjonsbyens fruer. -Her er klokka, sier Odmund. -Det var batteriet, ja? – Ja, da. Partene blir enige om pris, og Odmund slår 65 kroner inn på kassaapparatet fra 1953. Prislappen står fortsatt på. Vidunderet kostet kr 643,18 for 46 år siden. Senior bøyer seg fram og studerer en noe ferskere lapp nede i mekanikken. – Det står 1994 på en lapp her. Det var det jeg smurte apparatet sist, det da, er det von.

 

I det samtalen begynner å dreie seg om handel og vandel, kommer brødrene stillferdig i krangel om en skomaker. Det blir liksom ikke noe fart over krangelen. Begge parter hevder sitt standpunkt, og så blir det stille. Saken er liksom oppe til doms. Den som hører godt etter, vil høre at gateuret tikker litt grovere enn de andre. For klokka om henger utenpå veggen, er laget av grunnleggeren sjøl, Anton. Selve urverket står innendørs og slipper tida fram i nøye tilmålt fart.

SS-AJB-001

Grunleggeren sjøl, Anton J. Berge (1890 – 1961) spiller fele ca 1908, i urmaker Jon Skoes (Skaaden) heim på Vinstra,  hvor han gikk i lære. Han var født i Sør-Fron, sønn av Jon J Rolstadlien og Anna Torsdatter Berge.  Han var urmaker og musiker, først på Dovre fra 1911 til 1917. Høsten 1916 bosatte han seg som urmaker på Vinstra. Han var organist i 50 år, musikkdirigent i 40 år, sangkordirigent i 25 år, og holdt også på med mange andre musikkaktiviteter.

Det sies at en annonsekonsulent fra Dagningen var innom Berge-brødrene en gang i 1978 og fikk beskjed om at han ikke behøvde å komme igjen. De skulle slutte, karene, og stenge butikken. Nå er det 21 år siden.  – Sier du det? Sa vi det, Jo, det er sikkert riktig, det. Vi skal stenge. Men vi har ikke snakket ordentlig om det. Vi har ikke akkurat bestemt oss for å slutte. Vi vet jo ikke hvor lenge vi lever, sier seniorbroderen og understreker at han i hvert fall ikke har full kontroll på hvor lenge han lever.  – Men det sier seg sjøl at den dagen vi ikke er med lenger, da er det ingen butikk her. Når en stryker med, er det gjort.

10922572_558078570962235_3005161741656130321_o

Anton J. Berge tok mange bilder fra Vinstra. Fra Ola Løkken.

Sist karene trappet ned, var i 1976. Da var det på moten å holde lørdagsstengt. A.J Berge Ur og Optikk innførte lørdagsstengning den gangen, og siden har det vært stengt på lørdager. Arne mener at det blir ferie av slikt. -Femti lørdager fri blir til ti uker ferie, det, sier han og smatter på pipa. Mer er det ikke å si om det. Ferie må da ikke være sammenhengende og midt på sommeren.

Odmund er overbevist om at han aldri hadde blitt 84 og langt mindre 85 om han hadde slutta før. – En må ha noe å gå til, ser du, sier han.

Arne Berge var modellflyguttas store forbilde

fly

Arne Berge med ḿodellfly i 1960

Seniorbroderen behøver ikke å mene noe om det helt bokstavelig, for han har bil og førerkort. Nyfornyet. – Jeg var bortom og fikk fornyet førerkort her om dagen. De sa jeg hadde øyne som en ungdom. Jeg behøver ikke bruke briller når jeg kjører.

Nå kjører han ikke så mye, den skarpsynte. Daihatsu´n fra 1983 har gått ganske nøyaktig 30 000 kilometer. det blir snaut 2000 kilometer i året, det.

Briller har forresten brødrene ført siden 1935. Nå står det en håndfull triste par igjen og utgjør mye av varelageret sammen med innpå et snes vekkerklokker. Karene kan komme til å brenne inne med noe av varelageret. – Ikke vekkerklokkene. Deg går en del vekkerklokker.

Noen få uavhentede armbåndsur henger også igjen. Ei skuff av tidsmaskiner som for lengst har gitt seg stillheten i vold. – Innbytterklokker og klokker folk ikke ville ha att. Skrap, sier Odmund og dytter att skuffa.

Skjermbilde 2020-07-22 kl. 23.21.48Vi har jo egentlig slutta, sier han til slutt. – Vi har slutta å ta inn klokker til reparasjon. Sist vi var i avisa, kom det folk helt fra Gjøvik med klokker som skulle repareres. Det skal vi ikke ha noe av nå. Vi vart helt omkomne, sier Arne, og reiser seg fra taburetten. Han vil ut og sjå på været. Eller rettere sagt: før eller senere er det slutt. Det, mener brødrene, sier seg sjøl.

Lagt ut på FB-sida Du væt du e frå Vinstra når..  av Ola Løkken

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, handel, Menn, Uncategorized

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s