Da Skåbu fikk kjoletøy i fallskjerm

Men ellers merket de ikke så mye til krigen

Skjermbilde 2020-05-09 kl. 19.09.02

Kanskje ble det en slik brudekjole av feilslippet i Skåbu? Bilde fra Bergens Tidende.

JAKOB BRENDEN TIL ARVID MØLLER: Krigen visste vi ikke så mye om her oppe. Ettersom det ikke fantes bilvei gjennom denne delen av Espedalen, og tyskerne likte dårlig å ferdes i ukjent terreng, så vi ikke mange av dem her omkring. De hadde en redsel for at engelskmenn og norske styrker hadde gjemt seg i veiløse områder og var redde for bakholdsangrep. De eneste vi så, var to soldater som passerte like forbi fjellstua. Jeg vet ikke hvor de kom fra, og hvor de tok veien. Tyskerne hadde laget sine egen kart. Der sto det at det var nikkelverk i Espedalen, men på 1940-tallet hadde det vært nedlagt i mangfoldige år.

ruten fj

Brendsetra, i dag Ruten fjellstue, sist på 1930-tallet. Her holdt Jakob Brenden til, og her kom det to tyske soldater forbi en gang under krigen.

Heller ikke i Skåbu merket de mye til krigen. En søndagskveld i november 1944 ble det riktignok sluppet flere containere i fallskjerm over bygda. De landet mellom Samvirkelaget og kirka, på utsida av vegen. Jeg var i Skåbu den kvelden og tok meg en tur opp for å se. Noen tok med seg en del av duken fra fallskjermene, det var ikke så liketil å skaffe seg kjoletøy på annen måte i krigsårene. En bygdakar sendte bud til lensmannen på Vinstra, og de kom og hentet containerne. Det ble sagt at noen hadde narret flygeren og blinket med ei lykt. Dermed ble containerne sluppet på feil sted.

Selv om vi merket lite til krigen, var også vi avhengige av rasjoneringsmerker. Vi måtte klippe hver gang vi besøkte butikken. Det var rasjonering på alt. Det var selvsagt turistene klar over, men folk ville ut på landet. De visste godt at det var mer og bedre mat her enn inne i byen.

Fra boka Jakob på Ruten av Arvid Møller

 

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, handel, Krig, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s