Kvinnfolka er glad når han kommer

August Karlsen var tusenkunstner

Magnus Karlsen

Magnus Karlsen med enraders trekkspill og fele han har laget. Trekkspillet laget han for femti år siden, og han har spilt til dans på det, forteller han.

DAGNINGEN 5.6.1964: Like etter 1. verdenskrig hørte vi mye om russiske skjærslipere som fartet rundt i bygdene. Det ble seinere ymtet om at disse skjærsliperne var spioner. I 1918 bodde en slik russisk skjærsliper heime hos August Karlsen i Sør-Fron, men August tror ikke at denne mannen var ute på noe spionoppdrag. Av ham lærte August kunsten med å sette god egg i verktøyet, og denne kunsten har han de senere år praktisert og  gjort til et godt bierverv. Med en skjærslipemaskin som han har laget selv og som han frakter med seg på en sykkel, farter han nå om dagene rundt i bygda og sliper sakser, kniver og annet verktøy for folk. Over alt blir han vel mottatt, forteller han, særlig er kvinnfolka glad når han kommer, for de sliter ofte med skjemme sakser og kniver, og det er ingen mangel på oppdrag i denne bransjen.

Skjermbilde 2020-05-04 kl. 21.49.15

Skjærsliper. Ikke August Karlsen, men Magnus Arvesen fra Nordmøre.

August Karlsen er imidlertid ikke bare skjærsliper, han er, og har vært, mye annet, rene tusenkunstneren. Klokkemaker, skomaker, soplimmaker og instrumentmaker, for å nevne noen av syslene han har drevet. Som instrumentmaker er det særlig feler han har gjort, men han har også gjort enraders trekkspill, som han har spilt til dans på.

August har nemlig også kunne spille på instrumentene han har lagt og har blant annet tatt flere 1. premier på amatørkonkurranser.

August er nå vel 70 år, og etter en sykdom for noen år siden mistet han noe av førligheten i venstrehanda og kan derfor ikke lenger traktere instrumentene og nøyer seg med å spille på skjærslipermaskinen.

Lagt ut på FB-sida «Du væt du e frå Sør-Fron når…» av Egil Stakston

 

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Kunst og handverk, Menn, Musikk

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s