Det er kjærligheten som mangler

Juleglede til Bolla Svensen på kaféen

bollaERLAND VIBGESGAARD I DAGNINGEN 22.12.1980: «Jeg kjenner en dame som kunne trenge en juleglede. Det er Bolla Svendsen, hun som driver Svendsens Kafe på Hundorp. Hun er alltid blid og hyggelig mot sine kunder og har alltid en liten skrøne på lager når man handler. Hun har også tålmod med oss ungdommene som sitter der hver kveld. Og som dere kanskje vet, blir det ofte bråk når det sitter 8-10 ungdommer samlet, men Bolla blir sjelden sint. Hun kan be oss være litt roligere, men hun tar ikke hardt i. Hun kan trenge en juleglede for at hun lar oss undommene få lov til å sitte på Svendsen om kveldene, for det er ingen andre oppholdssteder for oss.

Ei dame klaget over at ungdommene lo for høgt. Bolla sa til den ille berørte damen at undommen måtte få lov til å le. Dagen før hadde hun hatt besøk av en gruppe døvstumme. Det var så stille i kaféen at Bolla gikk inn påkjøkkenet og gråt. Siden den gang var det nevnte dama helt taus med den form for syting.

Jeg må si det er rørende å få blomster med tanke fra ungdommene, når jeg er deprimert, sier Bolla Svendsen. I en årrekke har hun hatt omsorgen for sine foreldre ved siden av kafédriften. Hennes mor døde for tre år siden, og i vår døde faren, og formen har ikke vært på topp de siste månedene.

Det er noe feil med generasjonen vår, sier hun. Mellomgenerasjonen. Det er noe som ligger bak når ungdommen ikke føler seg hjemme. Det er ikke bare samfunnet det er noe galt med. I vår generasjon er det bare snakk om det materielle. Det er kjærligheten som mangler. Ofte kommer ungdommen inn i stua som ligger vegg i vegg med kaféen og prater, det er ofte å høre: «Skulle ønske det ikke var finere hos oss enn hos deg, Bolla.» Her er det ikke finere enn at du kan komme uten å ta av deg skoene. Jeg tror ikke ungdommen i dag egentlig er så opptatt av det materielle.

Så lenge Bolla har drevet kaféen, har det ikke vært servert alkohol. – Jeg er ikke noen avholdsfanatiker sjøl, men øl har jeg ikke villet ha i kaféen . Foreldrene skal ikke være så overrasket over utviklingen når det gjelder alkohol og ungdom. De skal ikke forlange at de yngre er bedre enn dem sjøl. Det samme gjelder bruker av tobakk. enkelte prøver å sjekke om de unge har røkt etter drukket når de kommer hjem om kvelden. Den eventuelle alkohol- eller røyklukta kan jo være av dem sjøl. Foreldrene kan godt holde seg hjemme når det er hjemmefester. Tidligere reiste de ikke bort, men var heller hjemme og satte en ekstra spiss på det hele. Dessuten er det i dag et savn etter tilstelninger hvor generasjoner samles. Det blir heller delt opp i båser med de unge, mellomgenerasjonen og de eldre. Det er ei for stor kløft mellom disse.

Fra Egil Stakston på FB-sida Du væt du e frå Sør-Fron når..

 

 

 

 

 

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Kvinner, Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s