Dyktig pianist, kjelker, tlf Vinstra 837

Slik markedsførte de seg for 60 år siden

RVins

Gjennomgangshotell. Ukjent uttrykk i dag. Kanskje for å skille fra høyfjellshotellene, der gjestene gjerne slår seg ned i flere dager?

Et bevis på de driftige gudbrandsdølers initiativ og virke for turisttrafikken gjennom dalen er den ferdigbyggede høyfjellvei, Lillehammer-Harpefoss-Vinstra, som ble åpnet sommeren 1956. Veien har populært fått navnet «Hotellveien» – først og fremst på grunn av at det er hotellene som har gått sammen om å bygge den, men også på grunn av at den knytter flere av de kjente hoteller og fjellstuer sammen til den mest konsentrerte samling hoteller i Norge. Kapasiteten langs denne turistrute representerer mere enn 1200 gjestesenger i alle prisslag og ikke mindre enn 700 senger i turist- og høyfjellsklassen.

Dette står i lese i boka Reise i Norge (Travel in Norway) Ferie og reisehåndbok 1960-1961. Her annonserer mange hoteller, pensjonat og butikker og det er interessant å se hvordan man presenterte seg for 60 år siden.

Rskå

Nordens høyest beliggende varehus, 900 m.o.h.

Boka er høystemt i omtalen av Peer Gynt-vegen: For bilister er veien litt av en attraksjon. Den går langs en fjellsti, som har vært trafikkert i uminnelige tider og regnes for en av de mest kjente ruter fra turisttrafikkens barndom her i landet. Veiens høyeste punkt er «Lifjell», som ligger på 1168 m.o.h. Herfra åpner seg en vidstrakt utsikt, som en neppe finner maken til i landet. Det er mektige riker som åpner seg for bilisten, som er så klok at han på sin reise i Gudbrandsdalen legger sin rute om den nye veien.

Rlauv

Her nytter de høvet til å markedsføre seg, alle pensjonatene langs den nye veien. Lauvåsen har hyggelige små stuer med peis. Fagerhøy er modernisert. Veidarvon har «water», det må bety vannsklosett. Strand fjellstue har buss til døren, og Ruten fjellstue markedsfører seg med garasjer.

Du kan lese historia om Peer Gynt-vegen her.

Men, skriver forfatteren Peter Leirah, som presenterter Oppland i boka, det er ikke meningen at det bare er bilturister som skal nyte denne nye turistattraksjon. Det er åpnet bilruter fra Lillehammer, Gausdal Bilruter, via denne nye vei over til Harpefoss og Vinstra, slik at gjester til og fra hotellene langs ruten kan benytte seg av dette kommunikasjonsmiddel.

RDals

Ideelt skiterreng

Langs «Peer Gyntveien», som får forbindelse med Espedalsvegen, ligger en rekke vann, og flere kan demmes opp og beplantes med fisk. Det er således store muligheter for at forholdene kan legges til rette for et virkelig «eldorado» for sportsfiskere. Hotellene og de forskjellige kommuner kommer til å arbeide sammen om dette spørsmål.

RFG

To ski-instruktører og dyktig pianist

Ypperlig rundkjøring i passende høyde. Samarbeidsviljen hos de forskjellige turistinteresserte bør stå som et eksempel på hva privat initiativ og godt samarbeide kan utrette.

Fra boka Reis i Norge, XI utgave, Aasmund Engens forlag A/S Oslo 1960

 

Kommenter innlegget

Filed under Kommunikasjon, Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s