– Ikke snakk om en seng på hver

Da Mathea Tofte fylte 90 år

mtGogLT 27.9. 1978: – Folk hadde mer omgang med hverandre før i tiden – og de var mer fornøyde. Det var tyle å være ung den gangen. Vi måtte nok slite, men vi syntes vi hadde det bra likevel, sier Mathea Tofte på Hundorp til G og LT  og minnes den tiden hun var ung. 90 år fyller hun i dag og har opplevd et langt liv med både lyse og mørkere dager. Hun bodde sammen med syv søsken på en liten husmannsplass på Hundorp: – Vi var fire gutter og fire jenter. Det var ikke snakk om en seng på hver da. Nei, vi måtte nok finne oss i å være både tre og fire unger i samme seng. Vi hadde tre kyr, ei kvige og rundt 15 sauer. Det var ikke noen stor buskap, men vi klarte oss.

Etter konfirmasjonen måte vi ut og ta arbeid, og jeg ble tjenestejente på en stor gard på Hunder, forteller Mathea, som da hun var åtte år gammel, mistet moren sin. -Søsteren min – som nettopp var konfirmert – måtte overta stellet hjemme. Den yngste i søskenflokken var bare to år gammel. Da søsteren min giftet seg, måtte jeg slutte som tjenstejente og flytte hjem for å overta som husmor, sier 90-åringen, men hun klager ikke. Det er de lyse minnene som dominerer – minnene fra ungdomslaget og mye annet.

Jeg har alltid interesset meg for sang og musikk, foteller hun – og i 1914 var jeg med på å starte korforeningen i Sør-Fron. I 1964 fik jeg forøvrig æresmedlemskap i Sør-Fron sangkor, forteller hun og legger ikke skjul på at hun er stolt over hedersbevisningen.

I 1916 giftet hun seg med Anders Tofte, og to jenter har sett dagens lys på Tofte siden den gang. Nå er Anders og Mathea både besteforeldre og oldeforeldre. Anders er forøvrig 93 år.

Mathea forteller at hun alltid har vært glad i håndarbeid – spesielt hekling, og hun har laget sengetepper til begge barne sine og barnebarna. Vakre og tidkrevende arbeider har hun laget. Som  gardkone på Tofte har hun også måttet ta et tak utendørs – ved siden av husarbeidet. – Jeg har alltid likt meg på fjellet, og de første årene på Tofte var Anders og jeg budeier på setra. Og hver sommer – senest i år – tar vi en tur på setra, forteller Mathea Tofte,som har vært aktivt med i arbeidet på Tofte helt til de siste årene. Men nå bevgynner hun å bli sliten, sier hun, og det bør hun ha lov til å bli etter 90 aktive år – hittil…

Mathea Tofte var født 27. september 1888, og døde 1. september 1983.

2 kommentarar

Filed under Biografiar, Jordbruk, Kvinner, Setring

2 responses to “– Ikke snakk om en seng på hver

  1. Jo Kjorstad

    Hun var født i 1888, så da ble vel intervjuet gjort 27. september 1978. Hun døde forøvrig 1. september 1983.

    Likar

  2. CHG

    Takk. Har lagt det inn i saka!

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s