Sigurd Haraldseid, skule-, mål- og motstandsmann

Foredrag i Gammelbanken 24. april kl 19

Onsdag 24. april kl 19.00 vil sonen Olav Haraldseid fortelja om den allsidige livshistoria til denne aktive mannen. Møtet vil vera i Gammelbanken på Vinstra. På møtet blir det også litt allsong og musikkinnslag ved medlemar frå Vinstra Musikklag. Det blir servering av kaffi og biteti.  Inngangspengar 100 kr. Arrangør: Fron mållag.

Sigurd Haraldseid (1910-99) voks opp i Øyer og kom til Nord-Fron som framhaldsskulelærar i 1936. Han vart tilsett som lektor ved Gudbrandsdal off. landsgymnas på Vinstra rett etter starten i 1946. I 1964 fungerte han som rektor. I 1965 vart han rektor ved Hallingdal gymnas, men beheldt huset på Vinstra og flytta attende da han gjekk av med pensjon.

Under krigen spela han ei aktiv rolle i motstanden mot nazistyret, både gjennom etterretningsarbeid og oppbygging av Milorg i Nord-Fron. Under læraraksjonen i 1942 vart han arrestert og sendt til fangenskap i Kirkenes. Læraraksjonen var ein svært sentral motstandsaksjon som i dag er lite kjend.

Heile livet ivra han for dialektbruk og nynorsk skriftmål i Gudbrandsdalen. Han var ivrig medlem i både mållag, ungdomslag og historielag og hadde her mange tillitsverv.

Filed under Biografiar, Krig, Menn, Språk