Nytt badeanlegg på Frya!

basseng

Det nye bassenget på Frya tatt i bruk. Jan Duedal instruerer svømme-elevene.

LARS TRESSUM: Tidlig på 1960-tallet fant Arne Tressum  (1916-1989) på Frya Landhandleri ut at stedet trengte et basseng til bruk for ungene på stedet, men også som trekkplaster for turister på campingplassen. Det ble gravd ut ei grop i morengrusen like sør for kaféen, det ble forskalet og støpt på dugnad. Størrelsen var neppe mer enn 3×5-6 meter med en dybde på 90 cm, og det var ikke noen form for renseanlegg (klor ble tilsatt manuelt.). Spenningen var stor den dagen bassenget skulle fylles med vann. Men skuffelsen var stor da vi sto opp neste dag – bassenget var bare halvfullt.

Betongen lakk som en sil selvfølgelig, håndstøpt som den var, uten moderne tilsetningsstoffer. Gode råd var dyre. Hvordan skulle problemet løses? Det ble innkjøpt spesiell bassengmaling, og etter noen malingsstrøk og flere forsøk holdt bassenget på vannet til slutt.

Og da ble det liv. Det kunne yre av unger oppi det lille bassenget, og det ble til og med holdt svømmekurs for de yngste. Jan Duedal fra fjellskolen på Venabygdsfjellet sto for det. Jeg tror mange tok sine første svømmetak her.

Men så, etter noen uker, ble vannet langsomt helt brunt og ufyselig. Det måtte skiftes, og på nytt ble det kaldt vann.

Redigert utdrag fra artikkelen «Landhandelen som ble kjent kro» i Fronsbygdin 2015

Kommenter innlegget

Filed under Idrett, Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s