Høy kvalitet, holdbarhet og god design

Da Nords møbelfabrikk satset på eksport

nord1

Olav E. Rønningen, daglig leder ved Nords møbelfabrikk

HALGRIM ØISTAD I DAGNINGEN 3.10.1991: – De første årene på 1980-tallet begynte Nords møbelfabrikk å merke en viss stagnasjon på hjemmemarkedet. Det var derfor vi begynte å tenke på eksport, sier Olav E. Rønningen, daglig leder ved Nords møbelfabrikk. Så langt har ikke møbelbedriften på Hundorp hatt spesiell grunn til å angre på avgjørelsen. Foreløbig utgjør ikke eksporten en så stor andel, mellom fem og ti prosent av årsomsetningen. Men bedriften arbeider nå bevisst for å øke omsetningen i utlandet.

Eksporten startet med Danmark. Nords møbelfabrikk stilte ut noen av sine spesialprodukter, hvilestoler beregnet for helseinstitusjoner, på ei av de store messene i København. Det ble napp ved første forsøk. – Det var tilfeldig at vi fikk kontakt med den danske møbelgrossisten Clencox. Men litt flaks skal en ha. Eksport dreier seg  mye om  treffe på de rette folkene og de rette kanalene, pluss at en selvsagt må ha et godt produkt. Om en ikke har noe spesielt å tilby, har en ingen sjanse, sier Rønningen.

untitled

Fra Nords møbelfabrikk i Søre Lia 1974. Ivar Nord kom til bygda og overtok sin del av lokalene til Hundorp Bruk. I 1952 fikk han et pantelån på kr 40.000 «mot pant i husene på sin møbelfabrikk og maskinene fra Hundorp Bruk». Nord spesialiserte seg på inventar til hoteller og forretninger og etter hvert til institusjoner. Bedriften produserte også furumøbler til boliger. Nord drev godt i mange år. Da Ivar Nord døde i 1963, overtok fru Dagmar ansvaret. Seinere ble bedriften solgt, og som mange andre i samme bransje, støtte også Nords møbelfabrikk på problemer. I 2003 gikk den overende. Fron Sparebank var sterkt involvert i bedriften og måtte bokføre ett av sine større tap på den konkursen. (Fra boka Bank i bygd og by)

Så langt har Danmark vært Nords fremste eksportmarked. Nå blir det også arbeidet mer aktivt i Tyskland, Nederland og Belgia for å finne gode agenter eller forhandlere. – Vi må tro at vi kan øke litt etter hvert. Men det er ikke gjort over natta, sier Rønningen. – Vi klarer ikke konkurrere på priser. Derfor satser vi spesielt på høy kvalitet, holdbarhet og god design. Vi driver kontinuerlig produktutvikling og er ute med flere nye modeller i år. Dersom det går bra, vil vi i alle fall sikre de arbeidsplassene vi har, sier Olav E. Rønningen.

Designeren Gunleik Svartdal var ansvarlig for innredningen av Gaustablikk Høyfjellshotell i Telemark i 1970. Sentralt stod hans stol Geilo som ble produsert av Ivar Nord Møbelfabrikk. Stolen ligner en stolpekonstruert stol med bein av rundstaver. Sete og rygg i utspent, tykk hud danner en fin kontrast til trekonstruksjonen. I sin enkelthet er Geilo nærmest et historisk bindeledd mellom middelalderens høysetestol og det demokratiske Norge der den jevne borger fikk god økonomi og mulighet til feriereiser. Fra http://www.matslinder.no

 

 

 

Kommenter innlegget

Filed under Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s