Julegave til Kvam, sinne på Otta

Sponplatefabrikken vakte reaksjoner

Skjermbilde 2018-12-18 kl. 15.34.34.png

Flagg gjekk til topps da Kvam fekk fabrikken, men ikkje ein gong gode tankar frå presten i Kyrkeblad for Nord-Fron i 2013 kunne berge han 45 år seinare.

DAGNINGEN laurdag 10. desember 1966: Hva skal dette bety? Mange stilte seg det spørsmålet i Kvam i går etterhvert som man kunne iaktta at det ene flagget etter det andre gikk til topps rundt i bygda. Men lang tid gikk det ikke før alle var klar over hva som lå bak denne flaggheisingen: Sponplatefabrikken skal bygges i Kvam. Beslutningen ble fattet på styremøte i A/L Orkla Skogindustri i går formiddag. Fabrikken vil koste 20 millioner kroner, og byggarbeidet vil ta til våren 1967.

img133Var gleden stor i Kvam, var skuffelsen så mye større på Vinstra og Otta, som etter de flestes mening sto sterkest i kampen om denne mektige julegaven. På Vinstra slo en seg så noenlunde til ro med at fabrikken tross alt ble i Fron, og det er naturligvis det som teller.

På Otta derimot slo meldingen ned med nærmest lammende virkning. Kjøpmann Rolf Ulvolden, Otta, sier at han ikke på noen måte misunner Kvam en slik bedrift, men det står jo ikke til å nekte at det har knyttet seg sterke forhåpninger til dette at Nord-Gudbrandsdal er utpekt til såkalt utviklingsområde. – Ut fra dette har jeg personlig trodd at fabrikken ville bli lagt i utviklingsområdet, sier Ulvolden. – Og ettersom bare Otta har vært på tale, at den ble plassert her. Jeg skal villig innrømme at jeg er skuffet. Ja, jeg skal si det så sterkt at dette var et slag i ansiktet. Myndighetenes handtering av denne saka til nå er lite flatterende, og jeg tror neppe at de vil sitte rolig og se på at en slik bedrift blir plassert på terskelen til utviklingsområdet.

3. desember 2012 kom meldinga om at fabrikken skulle legges ned.

Kommenter innlegget

Filed under Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s