Flyene kom om natta

Det var ordfører John Tofte som på en tur fra Gålå i fjor sommer slo fast at steinen ute på myra fortjener minneplaten. Turstien og skíløypa går like ved, og Hans Skriubakken synes det er artig at folk som kommer forbi, skal få se hva som foregikk her under krigen. – Men det var ingen bragd det vi gjorde, skyter Hans inn. Det var riktignok et slit de ikke hadde noe for, men slik var det overalt i Norge den gangen, minnes Skriubakken og forteller om flyslippene i de sene nattimer i februar 1945.

_ Meldingen fra London kom til «Hiet» om kvelden. De tre som var i «Hiet», distriktssjef Wilhelm Molberg Nilssen, adjutant Einar Thorsrud og telegrafisten Finn P. Johansen, ble med Harald og meg innover fjellet. Det var stasjonert en radiosender her, og vi rigget til lysene for å markere droppeplassen.

Først kom ett fly og slapp lasten innenfor et område med radius toppen 75 meter! Vi ventet i ti nye minutter på det neste flyet, før vi slo av lysene. Men vi hadde ikke før gjort det, før flyet kom. Til alt hell fikk en av oss signalisert med en batterilykt.

Kontainerne med våpen, sprengstoff og ammunisjon kom i 18 fallskjermer. Motstandsmennene grov ned kontainerne umiddlebart, og Skriubakken har fortsatt det detaljerte kartet som ble tegnet for å finne igjen kassene. Uværet skjulte straks alle spor, og etter en ukes tid var Skriubakken og Lars Larsen innover med skikjelke for å dra fram lasten. – Dette var materiell til motstandsarbeidet i hele distriktet. Hadde dere ingen anelse om at krigen snart var slutt, Skriubakken? – Vi skjønte at det lakket mot enden, men vi visste ikke hvor lenge det ville gå.

Hiet – heim for heimefronten
Harald Skriubakken til venstre, John Tofte, Lars Larsen og Hans Skriubakken viser fram minneplaten. Foto: Vidar Heitkøtter.

Hans Skiubakken var også med og bygde skjulestedet «Hiet». I fjor sommer restaurerte han kåken, og Sør-Fron kommune har tatt på seg de framtidige utgiftene til vedlikehold.

Kommunen dekker også utgiftene til minneplaten ved droppeplassen «Gunnar». Even Volden på Hundorp har laget minneplaten med ordene:

Droppeplass Gunnar. Særmelding: Granen under åsen. Blinkbokstav: K for Knut. Milorgområde 2327 Harpefoss tok her imot flylaster fra England under krigen 1940-1945.

2 kommentarar

Filed under Uncategorized

2 responses to “Flyene kom om natta

  1. Espen Nystuen

    Kirstislåhøgda er vel rette navnet her

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s