Eldre bygdefolk har fortellerevne!

Niendeklassinger samlet stoff med båndopptaker

huldra1

Her er elevene fra Sør-Fon ungdomsskole 1977 som har drevet skattejakt i bygda og trukket fram mye godt stoff som eldre sørfrøninger har hatt i minnet. I midten bakerst læreren Randi Randsborg. Foto: Tobben

GLT 12. MAI 1977: Niende klasse ved Sør-Fron ungdomsskole har siste året hatt folkeminne som valgfag. Det viste seg at det etter hvert ble et interessant emne, og elevene har gått inn for sine oppgaver med liv og lyst. Mest interessant selvfølgelig var det å dra på sḱattejakt blant eldre sambygdinger og høre hva de hadde i minnet fra tidligere tider. Mange av fortellingene ble tatt opp på lydbånd og dermed bevart for ettertiden.

Det er interessant å høre hvordan folk hadde det før i tiden, og ekstra interessant blir det når en kan få det på lokalt hold. Fortellinger om tidligere tiders seder og skikker om hvoran folk levde, om gleder og problemer i hverdag og fest.

En skulle tro at denne form for undervisning i skolen har et vidt perspektiv og kan knytte et verdifullt bånd mellom generasjonene.

huldra2Folkeminnegruppa ved Sør-Fron ungdomsskole består av 21 elever i niende klassetrinn. Det startet med innføringskurs, der de konsentrerte seg om folkloristisk terminiologi og om hva folkeminne er. Så ved juletider arbeidet elevene selv ute i marka, det vil si at de gikk til folk i byda med båndopptaker og samlet stoff. – Vi ble møtt med stor velvilje, og uten deres hjelp ville det ikke vært mulig å gjennomføre dette prosjektet, sier lærer Randi Rosenberg.  – Eldre bygdefolk har en fortellerevne som ungdommen kan misunne dem. Dessuten bruker de dialekten sin fullt ut. Det sier noe om fortellertalentet, når 16-åringer sitter musestille time etter time og lytter på innsamlet materiale.

 

2 kommentarar

Filed under Folketru

2 responses to “Eldre bygdefolk har fortellerevne!

 1. Ragnhild Wadahl

  Lærern heter ikke Randi Randsborg eller Randi Rosenberg som det står i artikkelen hun heter Randi Rosenborg 😉 søstra til Per Rosenborg.

  Fra: Fron historielag [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 14. november 2018 12:23 Til: ragnhild.wadahl@getmail.no Emne: [Nytt innlegg] Eldre bygdefolk har fortellerevne!

  CHG posted: «Niendeklassinger samlet stoff med båndopptaker GLT 12. MAI 1977: Niende klasse ved Sør-Fron ungdomsskole har siste året hatt folkeminne som valgfag. Det viste seg at det etter hvert ble et interessant emne, og elevene har gått inn for sine oppgaver med»

  Likar

 2. Finnes dette materialet fremdels tro?

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s