Tidligere tider som tidtrøyte

Torger T. Risdal intervjuet av Tobben i 1980

TTRisdal

Torger T. Risdal med Amerikabrev heime på Risdal i Skåbu

TOBBEN I GLT 12.6. 1980: Uten å bli misforstått kan en vel si at Torger T. Risdal i Skåbu lever i fortiden. Hans store interesseområde er historiegranskning, og det er ikke lite stoff han har samlet fra gamle brev, kirkebøker og andre skrifter. Nå er han i ferd med å få dette stoffet inn i sin rette sammenheng, få det inn i et system med tanke på å kunne gi det ut i bokform. Han har allerede kommet fram til en oversikt over nedlagte bruk i Skåbu. Tidligere har han gitt ut en bok om gamle setrer i Skåbu. Men alt dette arbeidet går mot det bestemte målet å kunne komme fram til en bygdehistorie for fjellbygda. Og han er godt på vei allerede.

 

Det er krevende arbeid han har gitt seg i kast med. Men skulle det være noen som gjorde dette, måtet det bli Torger. For det første er det hans store interesse, og for det andre har han arvet, ikke bare denne sansen for perspektiv, men også en menge konkrete nedtegnelser fra sin far og bestefar. Dessuten er Torger i besittelse av et usedvanlig godt minne, noe som er av stor betydning i dette arbeidet.

IMG_6299Torger T. Risdal har gransket mye i kirkebøkene. Tidligere måtte en til statsarkivet på Hamar for å få tak i viktige dokumenter. Nå kan en få låne mikrofilm av skriftene, og med et leseapparat kan en tyde hva som står.

  • Dette har gjort arbeidet mye lettere, sier Torger. Nå kan en sitte hjemme i fred og ro og granske dokumentene.

Her kan du lese Torger T. Risdal fortelle om da Mikkjel Fønhus brøt seg inn i ei hytte

Men det er mange blanke år som det krever stort arbeid å finne fram i. Ikke minst fordi mange kirkebøker gikk tapt da prestegarden på Sør-Fron brant i sin tid.

I sitt arbeid sikter også Torger mot å komme fram til en fullstendig slektshistorie for Fron. I dette arbeidet kreves det imidlertid at han får hjelp fra folk i andre grender. Han har alt skaffet seg gode kontakter og er i gang også med dette. Han kom fram til at dersom en skulle lage en slektshistorie, måtte det bli for hele Fron. Han begynte med slektene i Skåbu, men det viser seg at de sprer seg fort utover i de to kommunene. Selv kan han følge sin egen slekt helt tilbake til 1657 i Skåbu.

historielaget-nc3b8rdreEtter Svartedauen var det folketomt i Skåbu, og gardene ble for de flestes vedkommende kalt Øygarder eller Ødegarder. For nyere tid har han også mange interessante dokumenter, som kan være brikker i en større sammenheng, ikke minst brev fra skåbygginger som var ute i krigen mellom 1807 og 1814. Han har også flere Amerikabrev fra 1870-årene. Brev som i seg selv kan fortelle historie om hvordan folk hadde det i den tiden.

Her er et interessant Amerikabrev

 

Ved siden av dette har han samlet en mengde historier om originaler som har levd i Skåbu gjennm tidene. – Alt dette stoffet har en sammenheng, sier Torger, – jeg vil nøste det opp så langt jeg rekker. Det er uhyre interessant.

Her kan du høre Torger T. Risdal fortelle om originaler i Skåbu

Nå er Torger T. Risdal pensjonist. Han har sluttet med gardsdrift og ofrer seg fullt og helt for det historiske arbeidet. Han runder 70 år utpå sensommeren.

  • Hadde jeg fått ti år til å leve, skulle jeg rukket mye, sier han.

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Kunst og handverk, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s