I Fron fikk Ludvig Holberg ris

Men du får både musikk og fortellinger på Dale-Gudbrands gard

0 T

I Fron opplevde Ludvig Holberg for første gang å få tuktens ris på sin rygg. Prestegården var godt utstyrt med bøker, så boklige gleder kan han ha fått ut av sitt ene år i Gudbrandsdalen. Det fantes også endel engelske bøker, så her kan han ha oppøvet ferdigheter i engelsk. Men det må ha vært ensomt, og han har neppe grått over at det tok slutt like plutselig som det begynte – fordi presten ikke fikk den godtgjørelsen han var lovet. Skriver Lars Roar Langslet i sin meget gode Holberg-biografi Den store ensomme (2001).

Faren døde da gutten var knapt halvannet år, og ti år etter mistet han sin mor, under en av 1600-tallets mange pestlignende epidemier. Spinkel, sykelig og sårbar ble Ludvig Holberg kastet inn i en verden han møtte alene – uten særlig støtte i omsorg og varme fra de ´nærmeste`.  Fjernere slektninger måtte påkalles for å ta seg av barneflokken. For Ludvig ble det avtalt at han skulle sendes til sin mors fetter, Otto Munthe, som altså var sogneprest i Fron.

Og fredag 21. september kjem Holberg-klubben i Bergen på besøk til Dale-Gudbrands gard. Kl 20 er det kveldarrangement opent for alle. Her får du høyre både Bach. Händel og Grieg med Ringebu-kvartetten og forteljinga om Holbergs unge liv i Bergen og på Sør-Fron prestegard i åra 1696 til 1698. Fin bokutstilling med fleire fyrsteutgaver frå det rike forfattarskapet. Arrangementet er samarbeid med Fron historielag og Hundorp Kultur. Vel møtt på Dale-Gudbrands gard fredag 21.9. kl 20! Fri adgang.

 

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Kunst og handverk, Litteratur, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s