Israel Krupp forfalsket pass

Og utdannet rekrutter til den israelsk hær hemmelig i Bærum

ik2

Sommeren 1948 ble unge jøder i Norge vervet til den hemmelige organisasjonen Haganah. Før avreise til Israel gjennomgikk de tre ukers militær trening i en hemmelig leir i Bærum, ledet av Israel Krupp.

VI MENN 1984: Israel Krupp på Tofte var med på å forfalske pass og finansiere og utdanne rekrutter til den israelske forsvarsorganisasjonen Haganah på slutten av 1940-årene. Israel ble proklamert som egen stat 14. mai 1948. Samme natt gikk syrerne og libaneserne til angrep fra nord, jordanere og irakere fra øst og egypterne fra sør for å knuse den jødiske staten. 650 000 jøder sloss for livet. De manglet soldater, våpen og penger. Utsendinger dro ut i verden. En treningsleir ble i all hemmelighet opprettet på Skui i Bærum, det het seg å være en helseleir.Les mer om jøden, bonden og etterretningsagenten Israel Krupp på Tofte

ik1Israel Krupp var vernepliktig kaptein i den norske hær og leder for leiren. 21 unggutter fikk militær opplæring, jentene utdannet til helsepersonell. De trengte våpen og utstyr. Hvor skulle han skaffe det fra? Den norske regjering nyttet det ikke å spørre, så Israel Krupp henvendte seg til Martin Tranmæl, som da var redaktør i Arbeiderbladet. En mann Israel Krupp satte meget høyt, og som han hadde vært kurér for under krigen.  Håkon Lie forteller i sin bok Slik jeg ser det:

Sommeren 1948 ble Martin Tranmæl bedt om å hjelpe til med å skaffe våpen og ammunisjon til jødisk ungdom som ville dra til Palestina for med livet som innsats å virkeliggjøre jødenes gamle drøm om et Israel – det lovede land. Det var ikke nei i Martin Tranmæls munn.

Slik kom Haganah-leiren i Bærum i stand, en godt bevart hemmelighet like opp til våre dager. Selv om den jiddish-språklige amerikanske avisen The Day allerede året etter brakte en artikkel om leiren i Norge:

– For å kunne smugle jødiske immigranter inn i Palestina i åene etter krigen, var jødene også på jakt etter norske pass, forteller Israel Krupp. – Det var mange kjente nordmenn som overlot passet sitt til meg den gangen. Pass som vi siden forandret. Det er på tide at det kommer på trykk.

Leiren varte i tre uker, og så gikk ferden til Israel.

Gjennom flere år hadde Israel Krupp kontakt med jødiske utsendinger som kom til Norge. En kvinnelig agent oppsøkte ham ved to anledninger. Hun presenterte seg som Ruth Ohr Rachkel og gjorde sterkt inntrykk på ham. Henne virkelig navn var Golda Mabovitsj Meyerson. Sommeren 1956 ble hun israelsk statsminister under det hebraiske navnet Meir.

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Krig, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s