Trekkspillet til Oddvar Nygaard brant også

dalseterbrann

Dalseter i Espedalen brant i 1963.

ASBJØRN RINGEN: Trekkspillet til Oddvar Nygaard gikk med under storbrannen på Dalseter fjellstue natt til 17. januar 1963. Fjellstua brant helt ned, men utrolig nok gikk det ikke med liv. Men store materielle verdier gikk tapt. Dalseter var fullt av gjester da det begynte å brenne. Oddvar Nygaard og Reidar Barheim hadde spilt til dans om kvelden, slik de ofte gjorde. Det skulle de også gjøre kvelden etterpå og satte igjen sakene sine da de kjørte hjem. Bare et par timer seinere stod hotellet i lys lue.
– Jeg møtte far da jeg kom hjem fra skolen. Han sa at «nå har både spillet mitt og notene gått til himmels». Fjellstueeier Øivind Lande hadde ringt og fortalt ham om brannen, forteller Wenche Stakston. Oddvar var fortvilet og nedbrutt. Tapet av instrumentet var et slag. Det var enda verre med notene. Han hadde med seg en mappe med musikk de hadde planlagt å spille om kvelden, men også en stor veske med andre noter. Han visste jo ikke alltid hva festlyden ville høre. Her var det mye uerstattelig, bl.a. mange førsteutgaver han hadde fått tak i. Oddvar Nygaard og Reidar Barheim dro til Oslo med en gang for å få kjøpt seg nye instrumenter. I 1963 fikk Oddvar Nygaard låne 2500 kroner i Sør-Fron Sparebank for å kjøpe seg nytt trekkspill. For Oddvar var musikken levebrødet. Han spilte på dansefester omkring i distriktet og han var mye brukt på hotellene i området.

Få år etter brannen skjedde et skifte i hans liv som musiker, da samarbeidet med Ola Opheim begynte. Dermed ble Oddvar Nygaard selve gammeldanskongen og fikk mye heder for det i årenes løp.

(Fra boka Bank i bygd og by. lagt ut først gang oktobober 2013)

2 kommentarar

Filed under Biografiar, Kunst og handverk, Menn, Musikk

2 responses to “Trekkspillet til Oddvar Nygaard brant også

  1. willy mathisen

    Hadde itte fått se spell for 2500kr. i dag.

    Likar

  2. Tilbakeping: Frøningen som slo the Beatles | Fron historielag

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s