Vonbroten Ibsen

ibsen-500Det lakkar og lir mot Peer Gynt-stemnet. Frøningane har grunn til å vere nøgde med Ibsen. Men var Ibsen nøgd med frøningane? Nei. Det har vore gjort mykje av Henrik Ibsen og vandringa hans gjennom Fron i 1862. Ikkje så rart, ettersom han skreiv seg inn i verdslitteraturen fem år seinare med Peer Gynt. Men kva seier han sjølv om Fron? Ikkje så mykje å koke suppe på i dagboka hans, nei.  Han er vel mest vonbroten over at dei har så lite å fortelje han:

Gik til Listad i Froen, lang Rute, herlig Bygd, men dyrt Sted. Blev Lørdagen over og rejste videre søndagen den 29.de. Af sagn og Eventyr er nok ikke stort igjen i Gudbrandsdalen. (…) Gutten, som skydsede os fra Skiftet over Listad til Vik, fortalte endel, men altsammen kjendt og optegnet i Forvejen, undtagen om en Ole Kløvstuga som for nogle Aar siden blev borte i længere Tid inde på Fjeldet og som siden blev funden uden Samling liggende i et Sommerfjøs inde i Baasen, uden at han vidste hvorledes han var kommen did eller hvad der var foregaaet med ham. Han var i lang tid «laak» deraf og er ikke endnu riktig kommen sig.

Kanskje hadde han vore meir nøgd med frøningane om han kom att i dag?

Publisert her første gong 8. juli 2014

2 kommentarar

Filed under Folketru, Kunst og handverk, Litteratur

2 responses to “Vonbroten Ibsen

 1. Jo Kjorstad

  Bildet av en naken Henrik Ibsen i fluktstolen er vel ikke ekte etter hva jeg erindrer og ha lest. Det er tatt fra spredet.no, og kan ikke spores til noen andre steder etter et kjapt bildesøk/gjenkjenning på google og ser jo åpenbart ut som om det er photoshoppet.

  Likar

  • CHG

   Ja, det bildet er vel omtrent så langt «out of character» som det går an med Ibsen. Man tok ikke sånne bilder den gangen, og den sky, gjenknappede og meget selvbevisste Ibsen lot seg garantert ikke avbilde sånn. Så dette er ironi. Litt befriende.

   Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s