– Vi dansa og ståka oss over dammen

Borghild Pettersen var hushjelp i USA i fem år

borghild1

borghildportd

Borghild Haverstad ombord på Amerika-båten

JAN I DAGNINGEN MARS 1976: – Det var i 1915 midt under 1. verdenskrig at jeg tagg i hop skjellinger for å reise til Amerika, minnes 79-årige Borghild Pettersen i Fron. – En venninne av meg skulle være med sin onkel over og ba meg å slå følge. Lysten var stor, men penger var det lite av. Jeg hadde noen kroner selv, og resten fikk jeg av skyldfolk. Så bar det i vei til det forjettede land. Ute i Atlanteren så vi et tysk krigsskip, men ellers hadde vi ingen følinger med krigen. Turen gikk helt strålende, og vi dansa og ståka oss over dammen.

I fem år var jeg hushjelp hos forskjellige familier i Minnesota. Best likte jeg tjenesten hos norsk-amerikanere, for dem forsto jeg. Jeg kunne ikke noe engelsk, men etterhvert lærte jeg såpass at jeg kunne gå og handle på egen hånd.

I Minnesota traff Borghild Haverstad, som hun da het, Mathias Pettersen, og de giftet seg. De bygde seg et pent hus, men Borghild ville hjem til Norge. Sammen med en tante og med eldste sønn, som ble født i Amerika, dro hun hjem, og et år etter kom mannen. De bygde seg hus på Sør-Fron.

Nå er Borghild Pettersen bosatt på Sundheim alders- og sjukeheim på Vinstra. – Her har vi det godt, sier hun, – vi får nok mat og drikke og pleierskene er så snille at du store tid. Men en gang tenker hun på Amerikaoppholdet, og minnene er mange. – Jeg ville ikke hatt det uopplevd, sier fru Pettersen.

borgild2Dette bildet er tatt ombord i Stavangerfjord sommeren 1915 av Petter Volden. Alle på bildet, bortsett fra en, er fra Lia på Hundorp. Petter Volden, som i Amerika tok etternavnet Syvertsen, reiste til Amerika første gang i 1905. Sommeren 1915 kom han på snarvisitt til Hundorp sammen med sine og en datter på fire år for å få meg seg noen slektninger og kjente. På forhånd hadde han ordnet med arbeid for dem. Selv var Petter Volden ansatt i et jernbaneselskap, og noen av dem som ble med over, hadde han skaffet arbeid i det samme selskapet.

To av dem som er med på bildet, Anton Volden og Borghild Pettersen, kom tilbake til gamlelandet etter noen år.

De to barna foran på bildet er Magnus Kirkeeng og Mildrid Syvertsen, den siste var Petter Volden Syvertsens datter. I andre rekke fra venstre står Ellen Kirkeeng, mor til Magnus. Nummer to fra venstre er ukjent, deretter følger Minda Volden, som i Amerika ble gift med en svenske, Paul Walgren. Ekteparet lever nå i Duluth. Så følger Borghild Haverstad Pettersen og Asta Syvertsen. De to karene som står bak, er visstnok en med etternavnet Borolien, og han til høyre er Anton Volden.

Éin kommentar

Filed under Biografiar, Kvinner

One response to “– Vi dansa og ståka oss over dammen

  1. Morsomt at dere fant frem til dette bildet ombord Stavangerfjord i 1915! Magnus Kirkeeng (1909-2002) på bildet var min far og «Ellen» (Elen) (1888-1970) min farmor. Elen Sveen var født og oppvokst på søre Heggesvea. Magnus og Elen var på vei til Proctor Minnesota (utenfor Duluth) for å gjenforenes med min farfar, Ole Olsen Kirkeeng (1882-1950), som var vokste opp på husmannsplassen Kirkeeng under Isum. Ole og Elin med sønner kom tilbake til Sør Fron i 1919 med tanke på å kjøpe en gard. Det ble ingenting av dette og de reiste tilbake til Proctor i 1921 for godt. Magnus brukte «Olson» som etternavn og ble professor i zoologi ved University of Minnesota i Minneapolis. Magnus og konen Norma besøkte slekt og venner på Sør Fron/Ringebu mange ganger mellom 1970 og 1988. Petter Volden eller Peter Severson som han het i USA og Ole Olsen var både naboer og kolleger på Duluth, Missabe and Iron Range Railway i Proctor.

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s