15 hestar måtte til

Ikkje berre handbagasje når kong Haakon var på Fefor

kong vinstra

April 1910. dei kongelege kjem frå Fefor og tar inn på Vinstra hotell. Foto: H.H.Lie/Digitalt museum/Maihaugen

KRISTIAN HOSAR: Det fyrste besøket kong Haakon, dronning Maud og kronprins Olav hadde i Fron, var i 1909, da dei var på vinterferie på Fefor. Den vesle norske kongefamilien hadde følgje av Fridtjof Nansen, adjuntantar og Karl Roll, skilæraren til kronprinsen. Kongefamilien kom til Fefor den 23. mars og vart der ei veke.

Den vesle, men ivrige kronprinsen hadde mange økter med trenar Roll i skibakkane mellom hotellet og Feforvatnet.

Gjestane vart frakta med hestar. Det måtte 15 hestar til for å få følgjet og bagasjen tilbake til stasjonen. O. Chr. Hvattum, seinare gardbrukar på Lo, kjørte dei kongelege.

fefI åra framover var kongefamilien på Fefor fleire gonger, både med og utan Fridtjof Nansen i følgjet.

sledehoff

26.3.1909: Hoff-frøkner på veg frå Vinstra stasjon til Fefor.

Frå artikkelen «Kongebesøk i Fron gjennom 1000 år» i Fronsbygdin 2006

 

 

Frå Digitalt museum:

Fefor Høifjellshotell har en lang og rik historie. Begynnelsen var et seterpensjonat som åpnet på Bøsetra rundt 1884, og det eldste seterhuset står der enda. Det nåværende hotellet stammer fra 1891, og navnet var da Fefor Høifjellssanatorium ¿ med det for øye at mennesker ifra datidens storbyer kunne komme til fjells for restitusjon. De opprinnelige tømmerbygningene er fortsatt i bruk og man kan bare ane de mange hemmelighetene disse veggene bærer på. Mesteparten av de gamle hotellbygningene ble tegnet av arkitekt Svene, som også står bak bygningene på Holmenkollen. Det var antagelig noen gardbrukere fra Ruste som startet driften på Fefor, men i 1898 ble eiendommen solgt til cand med. Ivar Christian Bang, der svigerfaren, kjøpmann Chr. Magnus fra Christiania stod for finansene.

I 1903 startet Fefor Høifjellssanatorium også med vinterturisme som det første hotellet i Norge, og begynnelsen av 1900-tallet huset Fefor en rekke celebriteter. I 1907-1914 la den norske kongefamilien sin vinterferie hit, og daværende Kronprins Olav fikk her kyndig og profesjonell skiinstruksjon av Karl Roll. Fridtjof Nansen var alltid med, og det var gjennom han at Sir Robert Scott fikk kjennskap til Fefor ¿ noe som førte til at han la to av sine treningsopphold hit før den fatale Sydpolekspedisjonen. I 1927 og 1928 bodde den nederlandske dronningen Wilhelmine her, og til henne ble det innredet egne rom i «Nystuen» som fortsatt er i bruk. .

I 1919 hadde Fefor 79 rom og 120 senger, og det ble da overtatt av bergenseren John Walter og kona Caroline sammen med sønnen John Walter jr. og kona Aggi. I 1923 overtok de unge og i 1927 ble John direktør for Hotell Norge i Bergen. De solgte da til broren Christian Fredrik som sammen med kona Ingrid gjorde at hotellet fikk en ledende posisjon i norsk høyfjellsturisme.

I 1982 ble eiendommen solgt til Gunnar Horten fra Fåvang i Gudbrandsdalen. Sammen med vertskapet Nina & Ragnar Jacobsen ble Fefor tilpasset den nye tiden. Et tun med selvstellshytter og konferanseavdeling ble bygget, og Fefor fremstår i dag som et hotell som tilfredsstiller dagens krav til standard men som samtidig har bevart tradisjonene og den spesielle atmosfæren som er skapt opp igjennom årene. Etter «lang og tro tjeneste» forlot ekteparet Jacobsen Fefor i 2001, og overlot med det roret til Merethe Helgesen og Roy Håkon Eggesvik. Det nye vertskapets mål er å videreutvikle produktet, og samtidig fortsette den løpende renoveringsprosessen.

 

Publisert her første gang 16.3. 2016

 

 

Kommenter innlegget

Filed under Kommunikasjon, Menn, Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s