Hvor lå Gulliksvollen?

Spørsmål fra en kar som søker slekt i Espedalen

nikkelverket

Nikkelverket i Espedalen i drift. Maleri fra Chr. Tønsbergs samling «Norge frenstillet i Tegninger». Man mener at Davis Forbes har malt det.

SPØRSMÅL fra FRANK RUSTEN: Jeg holder på med slektshistorien min, og ser nå litt mer på min tipp-oldefar Simen Simensen Klokkerhaugens opphold i Espedalen. Han kom opprinnelig fra Alvdal og jobbet i nikkelgruvene i Espedalen i to perioder, henholdsvis rundt 1847-1857 og 1870-årene. Han ble gift med Marit Jensdatter Dalbakken og skal ha bygget seg et hus på Godleiksvolden/Gulliksvollen. Han jobbet som understiger og var en periode leder for en stor arbeidsgruppe gruvearbeidere. Han er omtalt i boka Nikkelverket i Espedalen av Iver Forseth.
Jeg ønsker å stille et par spørsmål i denne forbindelsen.
Vet noen hvor Godleiksvolden /Gulliksvollen lå, og finnes det fortsatt hus der fra denne tiden? Kjenner noen til om der finnes andre kilder som beskriver gruvedriften og arbeiderne der? Finnes det bilder fra gruvedriften eller personer i f.eks. Stangs gruver på denne tiden? Kanskje min tipp-oldefar er nevnt i andre skrifter dere kjenner til fra Espedalsgruvene? Eksisterer gården Dalbakken fortsatt, og var det husmannsplasser tilknyttet gården?
Les kva Einar Hovdhaugen skriv om nikkelverket.
Jeg har planer sammen med min far å dra opp til området til sommeren for å forsøke å finne de stedene min tipp-oldefar kanskje oppholdt seg og jobbet. Har dere noen tips i den forbindelse, er vi veldig takknemlig for det.

Mvh
Frank Rusten

4 kommentarar

Filed under Biografiar, Informasjon, Menn, Verksemder

4 responses to “Hvor lå Gulliksvollen?

 1. Odd A Stubberud

  Hei.
  Dalbakken finnes, gården eies av Sigrund og Odd Midtlien. Har en del om Espedalen, men er ikke sikker hvor Gudleiksvollen ligger.
  Mvh
  Odd A Stubberud

  Likar

 2. Aud Tamburstuen Slåen

  Både Bokkholt , Veslevolden og Rytvika var vel kanskje plasser som var bebodd under gruvetida.

  Likar

 3. Ellen Elster Martol

  Gulliksvollen lå i nordenden av Espedalsvannet, på vestsiden. Det er ingen hus igjen etter plassen, men følger man stien som er merket som sykkelsti(!) sørover fra veien til Venliseter (som starter ved Espedalen Fjellstue), like etter at denne har krysset Agna, vil man etter en stund komme til Gulliksvollbekken, og i området der vil man kunne se spor av at det har vært en plass der en gang.
  Lykke til og god tur!

  Vennlig hilsen
  Ellen Elster Martol

  Likar

 4. Frank Rusten

  Tusen takk for svar og hjelp. Det er veldig fint å ha litt historiekunnskap når man skal besøke og se på området min tipp-oldefar jobbet og bodde på denne tiden.

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s