Hundorp sentral legges ned

sentralWILLY HEIMSTAD I DAGNINGEN 13. MARS 1976: På Hundorp sentral traff vi Mette Fallet og Kristian Engum ved sentralbordene. Kristian Engum var mest opptatt av været, og vinterferien skal han tilbringe på fjellet, der han har planer om å ta seg noen fisketurer. Mette Fallet driver for tiden og prøver å komme i orden i huset. De har nylig flyttet inn i nytt hus og har derfor selvsagt mer enn nok å gjøre der. Hun er opptatt av alle arbeidsplassene som vil bli borte når Televerket fortsetter med automatiseringen av sentralene.-Dette er synd, da det nok vil bli vanskelig for mange, særlig de eldre, å finne seg nytt arbeid. Jeg er ung, men synes det er synd at Hundorp sentral skal nedlegges. Jeg og mange andre liker oss godt i denne jobben. Jeg får kanskje ny jobb, men det er ikke sikkert jeg kom til å like meg så godt der, sier Mette Fallet.

8 kommentarar

Filed under Kommunikasjon, Verksemder

8 responses to “Hundorp sentral legges ned

 1. Ser at Hundorp sentral var sent ute med å bli automatisert, jeg jobbet i Elektrisk byrå og var utlånt til å bli med på Norges første automatiseringsjobb som faktisk ble installert og igangsatt på Hønefoss 1963/64…Systemet den gang i telefonien var basert på rele» paneler. Tror systemet gikk under «PABX» sentraler….vel dette systemet ble også overkjørt av ny teknikk som den gang var utenkelig langt borte….

  Likar

  • Eivind Holen

   PABX står for Private Automatic Branch Exchange og er et samlebegrep for automatiske hustelefonsentraler beregnet på bedrifter.
   Det var to store bedrifter som leverte telefonsentraler til Televerket, Elektrisk Byrå som produserte og markedsførte telefonsystemer som var utviklet av LM Ericson i Sverige, og Standard Telefon og Kabelfabrikk som produserte telefonsystemer utviklet av ITT.
   Elektrisk Byrå fikk kontrakt på automatisering av telenettet i mesteparten av distriktene på den 1960-tallet. De store byene var automatisert før. Da jeg var ansatt hos konkurrenten, STK, kjenner jeg ikke så godt produktene som ble levert av EB, men jeg mener den relé-baserte sentralfamilien de leverte for bruk som offentlige sentraler på den tiden hadde betegnelsen AXE. PABX-versjonen av dette telefonsystemet hadde betegnelsen ARD/ARM som bl. a. ble levert til NSB.

   Likar

 2. Hei og vell møtt, trodde ikke jeg skulle få noen respons på mitt lille innlegg, Uansett så ble telefonien lagt på hylla for min del…men det var en fin erfaring å ta med seg videre i livet….ser nesten ut som du fortsatt er i «svakstrøms» bransjen….men nå er det meste av ledninger en sagablått… 🙂

  Likar

  • Eivind Holen

   Hei,
   Nei, det er snart 20 år siden jeg forlot elektronikkbransjen og ble gardbruker i Gudbrandsdalen på heltid. Allerede den gang hadde digitalteknikken overtatt i telebransjen, og hvordan det gjøres i dag har jeg bare en anelse om. Men jeg er enig ….den rivende utviklingen som fant sted i telebransjen fra 1970 er en erfaring jeg ikke ville vært for uten.

   Likar

 3. Noe litt på siden, antar at du selv er fra traktene du returnerte til…litt av en overgang når det snakkes bransjer….selv har jeg vært i shipping bransjen siden 1964 og fram til dato som pensjonist. Ellers kan jeg nevne at jeg kjenner noen i nærområdet som du sikkert også er venner med – nemlig Arne og Eldrid Wadahl på Hundorp…du får hilse fra meg om du skulle treffe på dem…..Verden har blitt mindre siden 60 tallet….:-)

  Likar

 4. Selv kom jeg til Taiwan og åpnet kontorer her for et norsk selskap i januar 1995…..med noen år i Australia for deretter å returnere til Taiwan…Her er det i hvert fall ikke skiføre for å si det slik…

  Likar

 5. Eivind Holen

  Pussig sammentreff. Jeg arbeidet som utviklingsingeniør for STK og senere Alcatel. Vi solgte telekommunikasjonsutstyr til bl. a.Taiwan, og jeg var der på forretningsreise 9 ganger i tiden 1987 – 1998…….

  Likar

 6. Jobbet da i Taipei så vi har kanskje «sett» hverandre på gata der…om du ikke har noe imot det så kan vi kanskje snakkes på et mer teknisk avansert nivå – tenker vel på FB i første rekke….sender deg en forespørsel… 🙂

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s