Fra Fron til Målselv og Illinois

Bilde2

Folketelling i Illinois i 1850. Hans Iversen har skiftet navn til Hans Hanson.

Noen som vet noe om Hans Iversen Kongsli, f 1785, fra Nord-Fron, sønn av Iver Engebretsen Sundet og Thore Thorsdatter? Han tok med seg navnet Kongsli da han dro til Målselv i 1826 og var den første nybyggeren på Kongsli ved Lille Rostavatn. Han bygget en bolig og hus for dyr under ett tak. I 1832 hadde de en hest og to kyr. Hans Iversen var gift med Gunhild Pedersdatter, og de ​​fikk fem sønner og en datter. To av sønnene druknet under tømmerfløting i Målselva i 1841.  Det var harde tider.

Bilde1

Kongsli i Målselv. Stua til høyre ble reist av Hans Iversen.

Da de kom til Målselv, det var ikke annet enn villmark der. Men det var røye, laks, ørret og harr i innsjøen Rosta. I skogene og i fjellene var det reinsdyr, bjørn, jerv, gaupe, rype og massevis av bær. De ​​laget tjære fra tjæremiler.  Alt utstyr som skulle brukes til landbruk, dyr og husholdning, måtte de lage selv.

Hans Iversen-familien utvandret til Amerika 11. mai 1843 etter 16 år på Kongsli.  De reiste med skipet «Haapet» fra Stavanger og ​​kom New York den 19. juli 1843 etter to måneder og åtte dager på sjøen. Til sammen var 66 emigranter om bord. 

Dette var trolig den første utvandringen fra Nord-Norge. De som emigrerte, var Hans Iversen, kona Gunhild Pedersdatter, sønnene Hans og Ole, sammen med datteren Juliane. De bosatte seg i Mission La Salle i staten Illinois. Hans Iversen skiftet etternavn til Hans Hanson og er trolig gift på nytt med Julia Hanson. Datteren Juliane ble gift med Oley Hanson. De fikk fem barn og har etterkommere i Amerika. Folketelling i 1850 viser at familien bor i Mission, La Salle i Illinois.

Det er Simon Bjørklund som spør i en epost til historielaget: sim-magb@online.no

 

 

16 kommentarar

Filed under Biografiar, Menn

16 responses to “Fra Fron til Målselv og Illinois

 1. Simon Bjørklund

  Jeg er spent på om noen vet noe om Hans Iversen og familien hans. Har prøvd å søke i kirkebøker, men de er visst borte fra den tiden. Vet at det er andre også som søker de samme opplysningene, så dette er viktig

  Likar

 2. Eivind Holen

  Uten at jeg vet det vil jeg tro at Hans Iversen kom fra nordre Kongsli. På sygard Kongsli, der min slekt kommer fra, var det navnene Ole, Anton, Amund og Johannes som var mest brukt.

  Likar

 3. Ola Morken

  Dette er interessant. Med litt godvilje kan vi si at han kanskje er den første fra Fron som emigrerer til Amerika.
  Vi opererer jo ellers med at Tjøstel Amundsen Øyum og Ole Løften var de første i 1849.

  Likar

  • Simon Bjørklund

   Det var litt tragisk med Hans Iversen Kongsli. Han mistet 2 av sønnene sine i Målselva under tømmerfløting i 1841. Han måtte også møte i retten for ulovlig tømmerhogst i statens almenning og han ga opp, og dro sørover igjen. Han utvandret i 1843 som den første fra Nord Norge. Men han er grunnleggeren av Kongsli ved Lille Rostavatn og derfor er hans familie en viktig del av historien.

   Likar

   • Ola Morken

    Jeg ble litt nysgjerrig på denne familien. Jeg kan ikke finne noe som knytter navnene til noe bruk under under garden Kongsli.
    Imidlertid har jeg funnet en familie som kan være interessant:
    Hans Iversen Amundlien født ca. 1790. Konfirmert 1808, Hans kan være sønn av Iver Engebrigtsen Amundlien som dør 1818, 70 år gammel. I.e. født ca 1748.
    Hans Iversen Amundlien gifter seg i 1816 med Gunhild Pedersdtr. Odenmoen. Han er 26 år, hun 23 ved giftermålet.
    Har foreløpig bare funnet et barn født i Fron, Peder Hansen f. 28.8.1818.
    Fant en sønn Ole som druknet Målselv 1841, men har ikke studert så grundig .
    Jeg er kanskje på villspor her. Interessant om du har flere/andre kilder som kan identifisere familien.
    Det hører med til historien at plassen Amundlien i Fron ble veldig rasert under «Storofsen» i 1789. Noe so kan være grunn til at utflytting til Målselv var en nødvendighet.
    Hører gjerne fra deg.
    mvh

    Likar

 4. Simon Bjørklund

  I følge folketelling i 1801 er Iver Engebretsen, Thore Torsdatter og Hans Iversen bosatt på gården Rusten, Sundet. Vet dere noe om denne gården og området ?

  Likar

 5. Ola Morken

  Ja, han tjente på kapellangården Sunde i Ruste. Merk at sønnen, Hans Iversen er kun 2 år, født i 1799-.Dette er mulgens den Hans Iversen som gifter seg i 1823 med Anne Olsdatter Skinne?
  Er det noen kilder i Målselv som viser definitivt at Hans Iversen var sønn av Thore Torsdatter og Iver Engebretsen fra Ruste?

  Likar

  • Simon Bjørklund

   Det som har vært litt forvirrende er at Målselv bygdebok i bind 3, oppgir at Hans Iversen kom fra Nord Fron. Likeledes oppgis det i skipsreisteret til briggen Haapet som kom til New York 19 juli 1843, at han foreldre er Iver Engebretsen Sundet og Thore Thorsdatter i Nord Fron. Han blir også døpt i Nord Fron. Vanskelig å finne helt sikkert ut av dette, kirkebøkene er gått tapt i en brann.

   Likar

   • Ola Morken

    Iver Engebretsen og T(h)ore Thorsdatter bodde på et bruk under gården Sundet i Sødorp i Nord Fron. Bruket blir også nevnt som Iverstuen eller Iverstuen under Sundet.
    Paret fikk følgende barn:
    Hans, døpt 25.10.1799 og konfirmert 1813.
    Engebreth døpt 13-11.1809
    Kari, f. 30.5.1814.
    Evt. flere barn har jeg ikke funnet.
    En Thore Thorsdatter, husmor og mor er registrert utvandret til Nord Amerika 29.12.1832. (Via Målselv?)
    Dette iflg Kirkebøker for Fron.

    Likar

   • Ola Morken

    Rettelse: Thora Thorsdatters utvandringsår skal være 1857.

    Likar

 6. Hilde Fagernes

  Ut fra mine opplysninger og det jeg har funnet i Kirkebøker, Folketellinger, skipslister osv så har Ola Morken funnet den riktige Hans Iversen som først flyttet til Målselv og senere dro til Amerika. Men Simon Bjørklund mener her i innlegget at det var den Hans Iversen som bodde med foreldrene Iver Engebretsen, Thore Torsdatter på gården Rusten, Sundet som er den Hans som dro til Målselv? Jeg leser i innlegg på sidene til Målselv Historielag at Simon sier at hans opplysninger er kvalitetssikret mot Fron historielag og gårdshistorie fra Nord Fron. Mitt spørsmål er da hva har dere dokumentert dette med at Simon har funnet den riktige Hans?

  Likar

 7. Bjarne Johnsen

  Hei! Jeg er etterkommer i rett nedadstigende linje fra Hans Iversen Amundlien. Bjørklund har feil person som rydder av Kongsli i Målselv. Ola Morken, derimot, har funnet rett person. Det stemmer at Hans Iversen utvandret til Amerika i 1843. Det har imidlertid vært nesten umulig å finne ut noe om hans skjebne «over there». Et lite bidrag har dog lokalhistoriker Vidkun Haugli gitt i julenummeret av Målselv menighetsblad i 2010.
  Hilsen Bjarne Johnsen, Bardufoss

  Likar

 8. Simon Bjørklund

  Da er det vel slik at det som fremkommer under Ringebuslekter er det riktige:
  Hans Iversen Amundlien slektsregister: http://onshus.no/getperson.php?personID=I40844&tree=Ringebuslekter

  Likar

  • Ola Morken

   Ja, jeg tror det. Det stemmer med navn på hustru og barn i Passasjerlisten Haabet 1843.
   Hans Iversen Iverstuen under Sundet og hustru Anne Olsdtr. Skinne hadde følgende barn:
   Thore Hansdatter f. 1823
   Iver Hansen f. 1825
   Tord Hansen f. 1828
   Beret Hansdtr. f. 1831. muligens flere?
   Kan det ha vært 2 Hans Iversen som utvandret fra Målselv? Og når utvandret denne familien.? Moren Thora Thorsdatter kom muligens etter i 1857?

   Likar

 9. Simon Bjørklund

  Da må vi skrive litt om på historien, her i Målselv. Jeg er ganske sikker på at familien bosatte seg i Misssion LaSalle i Illionois, i følge folketellingen i 1850, Etternavnet er endret til Hanson, han er sannsynligvis gift 2. gang med Juliane Hanson. Dette er også nye tidligere ukjente opplysninger.

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s