Fra Fron til Målselv og Illinois

Bilde2

Folketelling i Illinois i 1850. Hans Iversen har skiftet navn til Hans Hanson.

Noen som vet noe om Hans Iversen Kongsli, f 1785, fra Nord-Fron, sønn av Iver Engebretsen Sundet og Thore Thorsdatter? Han tok med seg navnet Kongsli da han dro til Målselv i 1826 og var den første nybyggeren på Kongsli ved Lille Rostavatn. Han bygget en bolig og hus for dyr under ett tak. I 1832 hadde de en hest og to kyr. Hans Iversen var gift med Gunhild Pedersdatter, og de ​​fikk fem sønner og en datter. To av sønnene druknet under tømmerfløting i Målselva i 1841.  Det var harde tider.

Bilde1

Kongsli i Målselv. Stua til høyre ble reist av Hans Iversen.

Da de kom til Målselv, det var ikke annet enn villmark der. Men det var røye, laks, ørret og harr i innsjøen Rosta. I skogene og i fjellene var det reinsdyr, bjørn, jerv, gaupe, rype og massevis av bær. De ​​laget tjære fra tjæremiler.  Alt utstyr som skulle brukes til landbruk, dyr og husholdning, måtte de lage selv.

Hans Iversen-familien utvandret til Amerika 11. mai 1843 etter 16 år på Kongsli.  De reiste med skipet «Haapet» fra Stavanger og ​​kom New York den 19. juli 1843 etter to måneder og åtte dager på sjøen. Til sammen var 66 emigranter om bord.

Dette var trolig den første utvandringen fra Nord-Norge. De som emigrerte, var Hans Iversen, kona Gunhild Pedersdatter, sønnene Hans og Ole, sammen med datteren Juliane. De bosatte seg i Mission La Salle i staten Illinois. Hans Iversen skiftet etternavn til Hans Hanson og er trolig gift på nytt med Julia Hanson. Datteren Juliane ble gift med Oley Hanson. De fikk fem barn og har etterkommere i Amerika. Folketelling i 1850 viser at familien bor i Mission, La Salle i Illinois.

Det er Simon Bjørklund som spør i en epost til historielaget: sim-magb@online.no

8 kommentarar

Filed under Biografiar, Menn

8 responses to “Fra Fron til Målselv og Illinois

1. Simon Bjørklund

Jeg er spent på om noen vet noe om Hans Iversen og familien hans. Har prøvd å søke i kirkebøker, men de er visst borte fra den tiden. Vet at det er andre også som søker de samme opplysningene, så dette er viktig

2. Eivind Holen

Uten at jeg vet det vil jeg tro at Hans Iversen kom fra nordre Kongsli. På sygard Kongsli, der min slekt kommer fra, var det navnene Ole, Anton, Amund og Johannes som var mest brukt.

3. Ola Morken

Dette er interessant. Med litt godvilje kan vi si at han kanskje er den første fra Fron som emigrerer til Amerika.
    Vi opererer jo ellers med at Tjøstel Amundsen Øyum og Ole Løften var de første i 1849.

• Simon Bjørklund

Det var litt tragisk med Hans Iversen Kongsli. Han mistet 2 av sønnene sine i Målselva under tømmerfløting i 1841. Han måtte også møte i retten for ulovlig tømmerhogst i statens almenning og han ga opp, og dro sørover igjen. Han utvandret i 1843 som den første fra Nord Norge. Men han er grunnleggeren av Kongsli ved Lille Rostavatn og derfor er hans familie en viktig del av historien.

• Ola Morken

Jeg ble litt nysgjerrig på denne familien. Jeg kan ikke finne noe som knytter navnene til noe bruk under under garden Kongsli.
        Imidlertid har jeg funnet en familie som kan være interessant:
        Hans Iversen Amundlien født ca. 1790. Konfirmert 1808, Hans kan være sønn av Iver Engebrigtsen Amundlien som dør 1818, 70 år gammel. I.e. født ca 1748.
        Hans Iversen Amundlien gifter seg i 1816 med Gunhild Pedersdtr. Odenmoen. Han er 26 år, hun 23 ved giftermålet.
        Har foreløpig bare funnet et barn født i Fron, Peder Hansen f. 28.8.1818.
        Fant en sønn Ole som druknet Målselv 1841, men har ikke studert så grundig .
        Jeg er kanskje på villspor her. Interessant om du har flere/andre kilder som kan identifisere familien.
        Det hører med til historien at plassen Amundlien i Fron ble veldig rasert under «Storofsen» i 1789. Noe so kan være grunn til at utflytting til Målselv var en nødvendighet.
        Hører gjerne fra deg.
        mvh

4. Simon Bjørklund

I følge folketelling i 1801 er Iver Engebretsen, Thore Torsdatter og Hans Iversen bosatt på gården Rusten, Sundet. Vet dere noe om denne gården og området ?

5. Ola Morken

Ja, han tjente på kapellangården Sunde i Ruste. Merk at sønnen, Hans Iversen er kun 2 år, født i 1799-.Dette er mulgens den Hans Iversen som gifter seg i 1823 med Anne Olsdatter Skinne?
    Er det noen kilder i Målselv som viser definitivt at Hans Iversen var sønn av Thore Torsdatter og Iver Engebretsen fra Ruste?

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )