Daily Archives: 31. januar 2017

E6 ga Fron ny forhistorie

Nye E6 har også skapt ny forhistorie i Fron. De arkeologiske utgravingene er de mest omfattende som noen gang er gjennomført i Oppland. Resultatet er at vår forståelse av bosetningsutviklingen i Gudbrandsdalen må revurderes, skriver Ingar M. Gundersen i forordet i boka Gård og utmark i Gudbrandsdalen, som ble lansert på Dale-Gudbrands Gard i kveld. I videokuttet over forteller han om utgravingene. Flom og skred har gjentatte ganger opp gjennom årtusenene rammet gårdsbosetningene og satt befolkningen på prøve. Hvordan formet dette samfunnet i dalføret? Det arkeologiske materialet fra Fron gir ny innsikt i denne til nå ukjente historien. Klima, bosetning og ressurser knyttes sammen i en rekke studier. Vi får vite mer om de rike utmarksressursene som la grunnlaget for gårdenes rikdom, og knyttet gudbrandsdølene til kontinentet og viktige begivenheter i brytningstiden på 500-tallet.

Filed under Jordbruk

Mystikk i Skåbufjellet

Setra til Nordre Risdal. Måleri av Sigmund Hernæs.

Noko av setra til Nordre Risdal i Skåbu. Måleri av Sigmund Hernæs. https://fronhistorielag.com/2015/01/20/hernaes-kjente-landemerke/

Torger T. Risdal: Ein grå vintermorgon i fyrsten av 1920-åra, seig det to høylass smått om senn innover høgda frå Storhøli-setrene. Vegen synte ikkje, og det gjekk i små kvilar. Øykane var nøydd om å puste på titt og jamt. Dei var komne til setra i mørkninga kvelden før, og etter at dei hadde sett inn øykane, fyra opp og fått seg ein kaffiskvett og noko mat, tende dei lykta og drog sleden inn på låven og tok til å laste. Les meir

Filed under Jordbruk, Menn, Setring