Tyskerne fant den aldri

Motstandshytta i Ulbergsskårra

hiet

Hiet – ny heim for heimefronten

Høsten 1944 klarte tre menn, som var involvert i illegalt arbeid, å rømme unna en tysk razzia i Otta-Kvamsfjella. De tok seg over fjellet og kom ned til Sødorp, der de gjennom Ottar Morken fikk kontakt med Hans Skriubakken på vestsida av Harpefoss. De ga han dekknavnet «Johannes Åsen» og satte han inn i planene om å bygge ei lita hytta godt gjemt, der de kunne fortsette med sitt motstandsarbeid.

De fant en plass i et dalsøkk opp i Ulbergsskårra på vestsida av Laugen. Reisverket besto av nedfelte tre som ble surret sammen med ståltråd. Det var bordgolv, og veggene besto av flere lag bygnings- og tjærepapp. «Åsen» skaffet til veie alt som trengtes av byggemateriell: bord, spiker, glassruter, kitt, isoleringsplate til å ha bak omnen og mye anna. En liten omn ble med stort strev hentet fra ei falleferdig bu langt inne på fjellet og båret ned i ryggsekk av  «Åsen» og «Møller».

Da hytta var ferdig etter fire dager, ble den tekt med bar for å gå i ett med omgivelsene og dekt med snø om vinteren 44/45. Den ble brukt av distriktsstaben i Milorg for området Lesja-Lillehammer fra sist i oktober 1944 til før påske i 1945. Den ble aldri funnet av tyskerne. Mennene har uttalt at det føltes som om de hadde fått et nytt hjem, hvor de følte seg trygge.

Opplysninger fra Hans Skriubakken i Fronsguide ´89.

2 kommentarar

Filed under Krig

2 responses to “Tyskerne fant den aldri

 1. brit Lien

  Interessant dette med måten man holdt seg skjult på. Å bruke naturen som skjul og hjelp brukte jo vietnameserne under Vietnamkrigen. Motstands bevegelsenes merke hvor man innretter seg etter landets særegne natur og årstider.

  Likar

 2. /Users/tordisirenefosse/Desktop/IMG_9294.jpg /Users/tordisirenefosse/Desktop/IMG_9295.JPG
  /Users/tordisirenefosse/Desktop/IMG_9312.jpg
  Hiet er verdt eit besøk! Det var elles eitt av turmåla Sør-Fron kommune foreslo denne sesongen.

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s