Hanen med kongekrone

Trelekene som ble til på Harpefoss under krigen

skurdal

Ida Skurdal og kongehanen

VINSTRA PLUSS 2/1989: Denne serien av treleker ble produsert på Harpefoss og var levebrødet til familien Bjarne og Ida Skurdal under hele krigen fra 1940-45. Bak tilblivelsen finner i et lite kapittel krigshistorie. Vi lar Ida Skurdal fortelle:

-Vi bodde i Asker, like ved Skaugum, da tyskerne kom i 1940. Bjarne staret med verksted og smie der i 1935. Da tyskerne kom, beslagla de alt jern vi kunne produsere av og nærmest forlangte at vi skulle arbeide for tyskerne.

For å slippe unna rømte vi til Fron, hvor Bjarne kom fra før vi ble gift. Her måtte vi finne oss noe å leve av, og da det ikke var jern eller andre metaller å få tak i, tegnet Bjarne denne serien med treleker. Den var så sinnrikt tegnet at flere av lekene ble laget av samme råmateriale. En av lekene i serien var en hane. Den fant Bjarne på å konstruere slik at hanekammen ble en kongekrone. Vi laget også kjeppehester for å trasse tyskerne. Den fikk vi forbud mot å produsere.

Lekene ble solgt gjennom Landssentralen for Småindustri, og mesteparten havnet nok andre steder enn i Gudbrandsdalen. På det meste var det 10 mann i virksomhet her. Da freden kom, startet Bjarne opp igjen med kunstsmia, og i dag er virksomheten delt mellom sønnene våre, som driver tinnsmie og kunstsmie på Vinstra, sier Ida Skurdal.

Du finn meir om Ida og Bjarne Skurdal i Fronsbygdin 2015

Éin kommentar

Filed under Biografiar, Kunst og handverk, Kvinner, Verksemder

One response to “Hanen med kongekrone

  1. balfsdot@bbnett.no

    Hei intr artiklel om Skurdal. Bjarne var jo også med i motstandsbevegelsen såvidt jeg husker. B Lien

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s