-Peer Gynt-vegen er en forfalskning

Dølen gjør seg til narr med den rene Peer Gynt-dilla

pgvegLeserinnlegg i Dagningen 1952: Hr. redaktør. I følge opplysninger her i bladet er det meningen å innføre betegnelsen Peer Gynt-vegen på to forskjellige strekninger, nemlig vegen Skei-Fefor og Høvringvegen. Jeg vil få lov til å protestere på det kraftigste mot denne tankeflukt og mangel på virkelighetssans.

Som bekjent er Per Gynt-sagnet stedfestet til Hågå i Sødorp, og som sødorping hadde Per en ganske annen veg til sine jakt- og fiskemarker. Hans veg gikk opp den bratte Sødorpbygda forbi Afstjønn over Krøkla til Fiskdalen med Storvatnet og videre forbi Fryvollene til Vulutjønn og Atnedalen.

Skal noen veg bære hans navn, må det være vegen Vinstra-Fryvollene. Betegelsen har allerede vært brukt, men den er ennå ikke utnyttet av turistpropagandaen.

Å kalle de to nye vegene etter Peer Gynt er en tilsnikelse og en forfalskning, hvis propagandamessige verdi må være temmelig tvilsom. Hva skal turistene tro om en propaganda som tropper opp med tre forskjellige Peer Gynt-veger?

At Peer kunne lyve, det vet vi jo, men det spørs om ikke hans landsmenn stod seg på å holde seg nærmere sannheten, også når det gjelder turistpropagandaen. Dalen får sikkert nok av turister om ikke dølen gjør seg til narr med den rene Peer Gynt-dilla. Den rekker allerede fra Oslo til Dovre med sjokolade og souvenirs. Kan det ikke være nok med Dovregubbens hall, hvor Peer aldri har satt sine ben, med Peer Gynt-hytta, hvor Peer aldri har hatt noen bu, og med bautasteinen på Buvollen, der Peer aldri møtt noen bøyg.

Det er på tide at det reises en opinion mot denne uriktige propaganda.

Navnedåp er vel en offisiell handling, og jeg håper at de veginteressert og de ansvarlige myndigheter tar fornuften fangen. La Sørop få beholde sin Peer Gynt-veg alene. Det er en veg som han kan være bekjent av med vakker utsikt over bygda og dalen. Fra det høyeste punkt og nærliggende topper Krøkla og Gråhø utbrer det seg et vidunderlig panorama over Fronsfjellet. Det var her Peer Gynt hadde sitt drømmefagre rike.

Sør-Frøning

 

Kommenter innlegget

Filed under Kommunikasjon, Litteratur

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s