-Det ble prat imot dette overalt i bygden

Et par ord med den 80-årige Anne Haav

skjermbilde-2016-09-10-kl-14-21-32PÅL KLUFTEN: Oppe i Nord-Fron på gården Rusthågå, sitter en hyggelig og lugum gammel kone, Anne Haav. Hennes mann, Thor Haav, døde for et par år siden. Begge var overmåte interessert og dyktig i gårdsbruk og havebruk, og intelligente og oppvakte folk var de, som fulgte med sin tid.

Anne er just nu 80 år, og da hennes navn sterkere enn noen annens kan knyttes til den nu så bekjente Gudbrandsdalsost, fløtemysosten, så tok undertegnede seg en tur innom henne for å slå av en prat om hin osts berømmelige tilblivelseshistorie. Et fotografi som vi prøvde å ta, ble så som så, men «Aftenpostens» tegner vil muligens kunne rekonstruere hennes trekk for bladets lesere.

-Åja, sier Anne, – dette med fløtemysosten er nå en dagligdags historie, det. Jeg var 16 år den gang og budeie hjemme på Solbrå på Vallseteren. Vi hadde ikke geit på Solbrå, og jeg tykte det var harmelig at de andre budeiene kunne traktere med geitost, og jeg ikke. Så fant jeg på at jeg ville yste en ekstra god ost, som jeg kunne by på som motvekt mot de andres geitost, og så fløtte jeg av fløten og hadde i rauosten. Far og Ole Steberg kom på seteren og smakte på osten, men Ole var stygt redd den ville harskne med så mye fett i.

-Du kan tro, sier Anne videre,- at det til å begynne med var svær fordom mot å «søle bort fløten» ved å slå den i osten. Det ble prat imot dette overalt i bygden. Jeg husker i et selskap i Moen på Sødorp, det kom bort til meg en gammel kone og sa arg: «At du driver med slik og søler bort fløten da, Anne!» Hun syntes det var den rene vanhelligelse av Guds gaver. Før kjernet man bare smør av fløten, men smørprisen var elendig; min bestefar fikk således 80 øre kiloet for smør.

Ole Simensen Kongsli var ivrig til å få den nye osten i sving. Rønnaug Lillelunde spurte:

-Er det sant at du betaler Anne så mye for den nye osten?

-Ja, det er sant. Og yster du slik ost, så får du god betaling, du au, sa Ole.

Slik gikk det til at flere og flere begynte å yste fløtemysost – nu yster de den jo alle, sier Anne.

Klipp fra Aftenposten 10. april 1926

 

 

 

3 kommentarar

Filed under Biografiar, Jordbruk, Kvinner, Setring

3 responses to “-Det ble prat imot dette overalt i bygden

  1. Egil Stakston

    For 90 år sea (10. April 1926) stod detta intervjuet med Anne Hov på trykk i Aftenposten

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s