Torvuttak på Kvarvet

Nr. 6 Torvuttak på Kvarvet kopi

Bilde frå Arve Skurdal/Vegar Skar

Litt av ei dampdoning. Nokon som veit meir?

EIVIND HOLEN: Torvuttaket på Kvarvet ble startet en gang mellom 1915-1920 for å skaffe brenntorv til Fron Ysteri. Grøfta der det ble tatt ut torv opp under Grønfjell, er fortsatt synlig. Virksomheten ble nedlagt etter få år, og min far fortalte at utstyret stod ubrukt i 1924 da han gjette geitene i området.
Bestefar fortalte at det ble brukt åtte hester for å få kjørt lokomobilen som er vist på bildet, opp den bratte vegen til Kvarvet. Den ble på slutten av 1920-tallet kjørt frem til Korsbakk og brukt som drivkraft til tømmersaga der. Den er nå på Maihaugen på Lillehammer.

2 kommentarar

Filed under Jordbruk, Verksemder

2 responses to “Torvuttak på Kvarvet

 1. balfsdot@bbnett.no

  Det kunne vært interessant å få en oversikt over all industri som var i Fron bakover i tid.Finnes det? Det å være et sjølvstendig land innebærer å ha egen industri og landbruk noe som desverre har blitt sett som bakstreversk. Denne kunnskapen er viktig i fht framtida.

  Brit Lien

  Likar

 2. Eivind Holen

  Torvuttaket på Kvarvet ble startet en gang mellom 1915-1920 for å skaffe brenntorv til Fron Ysteri. Grøfta der det ble tatt ut torv opp under Grønfjell, er fortsatt synlig. Virksom heten ble nedlagt etter få år, og min far fortalte at utstyret stod ubrukt i 1924 da han gjette geitene i området.
  Bestefar fortalte at det ble brukt 8 hester for å få kjørt lokomobilen som er vist på bildet, opp den bratte vegen opp til Kvarvet. Den ble på slutten av 1920-tallet kjørt frem til Korsbakk og brukt som drivkraft til tømmersaga der. Den er nå på Maihaugen på Lillehammer.

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s