Byfolk badet i brønnen

Litt om vasstrosten og maleren

standard_nmk-b_ng-m-0056720151204-26003-181st6a

Maleri av Karl Ucherman. Fra seter på Gålå? Fra Digitalt Museum

ADOLF TAGESTAD: På Gålå ble det flere byfolk hver sommer, travende om på setrene. Med noen av dem var det som med hesten, de kom igjen hver sommer. Noen av dem ble en fort kjent med, andre snakket en aldri med, men merket seg på grunn av dere oppteden. En noe tilårskommen herre  kom i sin brunspraglede dress uten lue hvert år. Han streifet om alene, satte opp en voldsom fart og pratet høgt med seg selv. Han var på farten tidlig om morgenen, drev og badet hver gang han kom til en vannpytt, ja, om det så var i en brønn der folk hentet vann, men det måtte det bli slutt på. Folk på setrene kalt ham vasstrosten.

Kunstmaleren Karl Ucherman satt og malte der Fjellkroa nå står. Hans datter, Liv Ucherman, fartet mye på setrene og var god venn med budeiene. Hun var full av leven og fant på de artigste morsomheter. Dette var i de åra da jeg var budeirull, som det het.

Det var plagsomt at byfolk var så interesserte i geita, og selskapsdyr som den er, fulgte den gjerne med dem. De hadde det til felles, byfolk og geita, at de brydde seg lite om skigarder, geita hoppet og byfolket kleiv. Begge deler var dårlig likt av budeier og slåttefolk.

 

Utklipp ukjent avis 23. 10. 1982

Kommenter innlegget

Filed under Jordbruk, Kunst og handverk, Setring

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s