Geitmelk godt for helsa

Seterliv for 100 år sidan

tragestadseter

Trilla melk fra Tagestad-setra til sanatoriet på handkjerre. Bilde fra Gålå Handel

ADOLF TAGESTAD: I høysesongen ble det levert melk fra setrene på Gålå til sanatoriet. Dette var gjevt for budeiene, som dermed slapp unna så mye ysting. Rolstad og Tagestad hadde denne leveringa i mange år, og vi dro melken dit bort på handkjerre. De skulle også ha noen liter fløte om dagen, og det ble sagt dagen før hvor mye det skulle være. Prisen var ikke fast bestemt, så ved å underby andre kunne en kaffe seg leveranse. Melkeprisen svingte fra syv til ti øre. Geitmelka var noe dyrere. Byfolk som gikk på setrene og kjøpte seg et glass geitmelk hver dag fordi det skulle være så bra for helsa, betalte åtte til ti øre glasset.

1598px-golaa_sanatorium_-_no-nb_digifoto_20160218_00195_nb_ns_nm_05470

Golaa sanatorium fikk melk fra setrene. Foto: Digitalt museum

Når sommeren var på det høgste og hamna i skog og mark på det likeste, var også den tida da kua melket mest. Da syntes budeiene det var gildt, for det var viktig å få så mye «såmmårdrott» som mulig, både for de som stelte for seg selv, og de som stelte for andre. De satte sin stolthet i å ha så mye som mulig til å kjøre heim fra setra når høsten kom. Det var liksom verdimålet på ei flink budeie størrelsen på såmmårdrotten.

golaasanat

Golaa sanatorium i 1897. Foto: Norsk Teknisk Museum

På denne tida av sommeren , mens onninga stod på nede i bygda, stelte budeiene dyra aleine. Det var hemfolk på setra en gang i blant, men ikke for å være der med noe arbeid.

Det var ofte folk ute på krytyrleiting. Mye hest ble sluppet ved setrene, ofte kom store hestefølger fra Gausdal til Gålå. Ungnaut kom også rekende langvegsfra, og alt som fór, ble lagt merke til. De som var på leiting, gikk oftest innom på setrene og spurte, for budene var flinke til å legge merke til fremmede dyr, og de serverte gjerne mat og kaffe.

Ukjent avis 23.10.1982

 

 

Éin kommentar

Filed under Jordbruk, Setring

One response to “Geitmelk godt for helsa

  1. Gullveig Nysted

    Jeg er 80 år,jeg drikker geitmelk hver dag,har vært plaget med magen men er helt bra nå. Jeg er også frisk og føler meg i god form.Min bestemor sa att da ho var barn måtte dem drikke geitmelk når dem var sjuk og da ble dem frisk uten å gå til legen .

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s