Gårder i Fron: Bø

Her alet de opp Bøblakken, Lesjabron og  Dvergstenhingsten

bø2

Bø 1908: Foto: H.H.Lie/Maihaugen/Digitalt museum

GUDBRANDSDØLEN 1942: Bø i Nord-Fron har vært og er fremdeles en av de mest betydelige gårde i Gudbrandsdalen. Presten Hiothøy bemerker i sin beskrivelse:

Paa Gaarden Bøe har i de catholske tider staaet en Kirke, og endu staaer Døbekarret af Klæbersteen ved Kirkegaarden, hvor nu er brudt Ager. Der er og fundet Liigstene af Klæber, dog uden Indscription.

Kirkens døpefont beror på gården den dag i dag.

Bøe har en Opsidder og er en god Gaard. Merkværdig baade af et skiønt Fiskevand, som tilhører Gaarden og kaldes Fæeføren, og af et sted ved Sæteren, hvor findes i Mængde Bierg-Chrystaller, større og mindre.

I Fæfor-Vandet fanges hændelsesvis et Slags øred, som Bonden kalder Fiskenuve. Denne fisk er i alle Maader af Skapning og Smag som Fieldøred, undtagen at den haver ingen Overkieve, men er afbuttet til Øinene, og til denne Afkortning slutte Underkiæben og Mundvigerne, der ere fordsynede med smaae tænder.

Fra gammelt av hørte til gården to setre, nemlig på Fagerli og på Fefor, og i 1787 ble søndre Espedalen (nå kalt Bøle) innkjøpt; den sistnevnte seter var i mange år bortleiet, bl.a. til storbonden og hestekaren Nils Huseby fra Stange.

Som nevnt av Hiorthøy hørte det gode fiskevann Feforvannet til Bø, det eies nå av Fefor Høyfjellshotell, som er bygget på Bø´s grunn. Høyefjellshotellet ble grunnlagt av Kristian Bø (1860-1930) og et par andre menn.

bø5

Johannes Bø flyttet i 1806 gårdens hus en del lenger opp enn tidligere. Bø i 1908. Foto: H.H.Lie/Maihaugen/Digitalt museum

Av brukerne på Bø har flere vært forgrunnsfigurer i bygden offentlige liv. Johannes Bø (1774-1859) var kjent som en meget iherdig og dyktig gårdbruker. Han flyttet i 1806 gårdens hus en del lenger opp enn tidligere. Johannes Bø møtte på Stortinget i 1815, hans bror Østen Skaaden var på Stortinget i 1821. Johan S. Bø (1824-1908) var ordfører i flere år. Både han og de senere brukere har bygget adskillig og holdt gården i utmerket stand.

Hestekarer har de også vært flere av Bø-karene, og flere fremragende dyr er alet opp der, bl.a. Bøblakken, Lesjabron og førstepremiehingsten Dvergstenhingsten.

Den nåværende eier av gården har part i en større mølle, sag og elektrisitetsverk.

bøslekt

Sætrykk av Gudbrandsdølen 1942

bø4

Bø 1908. Foto: H.H.Lie/Maihaugen/Digitalt museum

 

 

 

 

3 kommentarar

Filed under Biografiar, Jordbruk, Menn

3 responses to “Gårder i Fron: Bø

  1. Noah Olson

    Really enjoyed this article. Johannes Bø and his Wife Goro are my 6th great grandparents. Their daughter Mari (my 5 great grandmother) and her husband Ole Vistad came to United States in 1870 to join their son Amund. Are there any portraits still in existence of Johannes and Goro?

    Likar

  2. I really liked this article. Johannes Bø and his wife Goro Kongsli are my 6th great grandparents. Their daughter Mari Vistad is my 5 great grandmother. Are there any portraits of Johannes and Goro still in existence?

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s