Tre timar frå Listad til Golaa

golaahøifjeldsNoko å lære her? ..»veien stiger nu jevnt opp gjennem den øvre del av bygden, den såkalte Skurdal, inntil man har passert de øverste gårder, hvorfra man har en vakker utsikt over de veldyrkede Fronsbygder.» Slik marknadsførte dei Gålå i 1895:

Golaa Høifjeldsanatorium ved fjellvannet Golaan på fjellplatået mellem Gudbrandsdalen og Gausdal ligger ca. 2800 fot over havet i ly av granskog, beskyttet mot nordlige vinder, fritt beliggende med vekslende omgivelser av skog, vann og fjell samt en storartet utsikt til en større del av Jotunheimen, så som Beshø, Memurutindene, Nautgardstind, Glitretind og flere.

Fra høyden like bak sanatoriet, kun et kvarters lett spaservei, har man et storartet rundskue, hvorfra man foruten nevnte tinder i Jotunheimen mot vest, har Snehetten, Rondarne mot nord, idet man samtidig ser ned i bunnen av Gudrandsdalen, hvor dalen bøyer opp gjennem Kvam. Forøvrig omgives stedet av en ekte høyfjellsnatur med mange setre og mindre fjellvann og frembyr en heldig avveksling både for kortere spaserturer innover fjellplatået, så vel som for fjellbestigninger samt for lengere turer til de mere kjente kvarterer på ruten til Jotunheimen.

Golaa Høifjeldssanatorium, der først vil bli fullført efter planen, når det nye jernbaneanlegg gjennem Gudbrandsdalen blir ferdig, vil i år kunne motta ca. 30 gjester og reisende for så vel kortere som lengere opphold, idet sanatoriet foreløpig har latt oppføre et losjihus med spisesal, salon og en del soveværelser ovenpå, samt tre småhus i seterstil.

Bekledning. Da morgen- og aftentimene ofte kan være kolde på fjellet bør man ha vintertøy med og fremfor alt tykt og vanntett skotøy.

For tæringssyke passer sanatoriet ikke.

For bestilling av værelser henvender man seg til Chr. S. Winge, Christiania og under sesongen andresse: Golaa Høifjeldssanatorium, Søndre Fron i Gudbrandsdalen.

Værelsene stå for vedkommendes regning fra den dag de er bestilt.

Orienterende bemerkninger.

Adkomst: Fra Christiania med jernbane til Tretten. Derfra følger man Gudbrandsdalschauseen til skysstasjonen Listad 43 km fra Tretten. Fra Listad fortsetter man fremdeles chausseen 3 á 4 kilometer, hvor sidevei fører ned til Harpebro: hele Laugens vannmasse presses her gjennem en smal fjellkløft og danner Harpefossen.

Straks man har passert broen begynner de første bakker og veien stiger nu jevnt opp gjennem den øvre del av bygden, den såkalte Skurdal, inntil man har passert de øverste gårder, hvorfra man har en vakker utsikt over de veldyrkede Fronsbygder. Ennu stiger veien et stykke og vegetasjonen begynner å gå over i fjellkarakteren, inntil man kommer opp på platået. Her får man det første syn av de snedekkede Ronder og man ser også innover fjellplatået mellem Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Nu er veien et stykke ganske flat inntil man snart har Golaavannet foran seg. I bakgrunnen ser man en del av tindene i Jotunheimen. Kort efter bøyer man inn i granskogen og man er nu på sanatoriets grunn; efter en kilometers jevn stigning gjennom denne er man fremme.

Turen fra Listad til sanatoriet tar ca. 3 á 3 ½ time.

Hunder må ikke medtages.

Frå heimesida til Gålå handel. Rettskrivinga er modernisert

Kommenter innlegget

Filed under Kommunikasjon, Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s