Kva skjedde da Frøningheimen brann?

frøningen brennCARL HENRIK GRØNDAHL: Her er eit godt døme på at aktivitet på sosiale medier, her Facebook, kan vere av stor verdi for innsamling av lokalhistorie og ei kjelde for framtidige historieskrivarar.  I 1943 brann ungdomshuset Frøningheimen ved Jensbakken. Ragnar Øvrelid skriv om brannen i Historia om Fron, bind 2:

Innbu og ein snekkarverkstad brann. I andre høgda var det også lagra 300 beslaglagde radioapparat frå Fron. Dei drog ut vindauga med brannhakar, og med hakane fekk dei også drege ein del av apparata ut, og ein del av dei uknuste vart unnalurte, enda det var streng vakt på staden. Men mesteparten av radioapparata brann.

Så la Øivind Bjørnsgård ut dette bildet frå brannen på ‎Du væt du e frå Sør-Fron når…  18. juni 2013. Da kom det mykje interessant informasjon: Jan Anker Skurdal: Her er en avisartikkel fra avisen Laagen på Lillehammer, som stadfester at huset brant ned 3. august 1943. Jeg bodde på Brandrud Gard da dette skjedde og kjenner mye til hvorfor det skjedde. Etter en samtale med Trygve Bakke for noen år siden, fikk jeg fullstendig fortelling om hva som egentlig hadde skjedd, men som blir litt lang å fortelle her og nå.

 • Bjørn Ringstad Jeg husker fortsatt at vi fant radiodeler der. Visstnok ble brannen startet for å skjule at noen av radioene ble stjålet. Senere ble det bygget basseng på tomta. Far fikk rørledningen til vannforsyning fra Vinstra -anlegget. Jeg husket også at en av onkelene til Wenche var frivillig i kiosken
 • Gerd Anette Steig Oppvokse som nabo synafor Frøningsheimen, har mange timer i svømmebasset der…. men lærte å svømme borti svømmebassenget i Lia tå Viggo Jensen.
 • Gerd Anette Steig Da e va onge va det Signe og Albert Karlstad som bodde i huset vi ser på bilde, tru det heite Myrvang ??? Solveig, Jul og Paula var vaksne, mens Randi bodde heme
 • Jan Morken Gerd, huset på bilde e nok itte Myrvang der bestemor og bestefar bodde , men det er nok Frøningheimen. Mor og tante Randi satt på loftet på Myrvang da det brente på Frøningheimen, fordi døm var litt redde.
 • Arve Bekkelund Den delen på venstre side på bygget var en del av inngangspartiet på Frønningheimen, Myrvang kan man ikke se på bildet, det låg nedenfor til venstre, men ikke lenger enn ca 25 m
 • Bjørn Ringstad Snakket med tante. Bestefar Mats Bergum klarte å redde en radio sammen med Reidar Dahl (telegrafist på stasjonen). De var begge i motstandsbevegelsen sammen

  Jan Anker Skurdal Hei Bjørn Ringstad, din fortelling om din bestefar Mats Bergums deltagelse da Frøningheimen brant kjenner jeg til, både den offisielle versjonen og hva som i realiteten foregikk

 • Egil Stakston Blir litt nysgjerrig eg. Den offisielle versjonen kan en lese seg til på faksimilen, fra avisa Laagen, men det hadde vore artig å fått kjennskap til det som virkelig skjedde i Frøningheimen i august-1943. – Fortell, fortell.

  Jan Anker Skurdal Siden det tidlig under 2. verdenskrig var nedlagt forbud mot store forsamlinger, var ungdomslaget Frøningens lokale Frøningheimen fra 1. januar 1943 leid ut til brødrene Trygve og Ering Bakke til snekkerverksted i selve festsalen, hvor de produserte bl.a. strykebrett til brakkebruk. Trygve var ikke på jobb den dagen, men Erling hadde fått besøk av Hans Joten, gammel sosialist, kirketjener og smed. Han hadde smidd seg et øksehode og ville låne smergelskive til å kvesse øksa, og det fikk han. Gnistregnet sto rett ned i flishaugen på golvet uten at de merket det. Så da han var ferdig, låste de døra og forlot stedet. På den måten fikk ilden god tid til å spre seg inne i huset før vi fikk se det utvendig. Det hevdes at huset hadde torvtak da det brant. Det tror jeg ikke. Det var opprinnelig tekket med mange rader små hanskebak-skifer og hverken i regnskap eller annen info sies det at tak-tekkingen noen gang ble skiftet ut. Trygve Bakke fortalte meg for øvrig at av forsikringsmessige grunner hadde han måttet «vri» litt på sannheten i intervju med avisa Laagen dagen etter brannen. På bildet ser vi til høyre, litt over midtlinjen, fjøset og litt av låven på Brandrud. Jeg bodde i førådsbygningen til venstre for fjøset og bak den store bjørka, og husker sjokket over å se den store brannen. Fortelling om andre perioder av husets historie, bl.a. da det ble brukt som lasarett i aprildagene 1940, må jeg få komme tilbake til.

 • Liv Heskestad Første sommarjobben min var å stå i kiosken i Frønningheimen; det var vel i 1963. Brannen og radioapparata som brann opp har eg høyrt om; mor og far (Ingrid og Oskar) som gifta seg i 1939 mista ein heilt ny radio. Den var sjølvsagt både god og pen….fekk aldri tak i makan, mimra dei nostalgisk.
Bjørn Ringstad Bestefar Bergum hadde tatt ut innmaten av radioen og levert inn kasse med noen steiner inni. Han var derfor livredd at hans radio skulle bli redda. Han var en av de lokale kontaktene for motstandsbevegelsen og hadde innsatsen av radioen i et hulrom under kjellertrappa der han krøp inn for å lytte på London.

Kommenter innlegget

Filed under Informasjon

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s