Gammel espedøl funnet død i fjellet

Ola Paulsen: Dette kan vera Iver Karlsrud. (Gryttingslien). Hette det før han tok navnet Karlsrud. På dette bilde står det Anne Gryttingslien med sønn. Tatt 1898. Mor til Iver hette Anne. Bilde fra Maihaugen. Frå FB-sida Du væt du e frå Sør-Fron når…

En gammel mann fra Espedalen, føderådsmann Iver Karlsrud, tok 6. desember 1918 over fjellet til Fron, der han hadde et ærende å utrette. Forutsetningen var at han skulle være hjemme igjen i neste uke. Men da han ble borte lenger enn forutsatt, ble der telefonert til Fron etter ham. Her fikk man den beskjed at han hadde antydet å ville ta tilbakeveien om Fåberg og Lillehammer. Man ga seg igjen til tåls, men da mannen ble borte, telefonerte man igjen til Fron og fikk da rede på at mannen hadde tatt veien over fjellet tilbake allikevel. Nu ble det sendt folk ut både fra Fron og Espedalen for å søke. På Børdalen seter (midtveis mellom Fron og Espedalen), var det høykjørere, som kunne meddele, at mannen hadde vært innom og hvilt. De hadde frarådet ham å ta avgårde igjen om ettermiddagen, da det snart ville bli mørkt, men han tok avsted allikevel. Mannen fantes liggende død en halv times vei fra Espedalen.

Det viste seg av sporene i sneen at han hadde vært nede i bjørkeskogen og like ned i dalen, men var gått oppover igjen. Han var gått i ring flere ganger, og han har øyensynlig gått omkring det meste av natten. Det så ut som om han i overtrett tilstand hadde lagt seg ned og sovnet. Hans lue og ur var borte, men de pengene han hadde hatt på seg, var i behold. I uret var der et lite kompass, og han har rimeligvis hatt uret oppe til orientering og mistet det. Litt opprevet var han på hendene etter gang i krattskogen, hvor han vel også hadde mistet sin lue. Gudbrandsdølen desember 1918

2 kommentarar

Filed under Biografiar

2 responses to “Gammel espedøl funnet død i fjellet

  1. Geir Haverstad

    Olderfar og tip. oldermor Iver var far til Karl Gryttingslien som i1895 kjøpte Søre Haverstad og tok da Haverstad.

    Likar

  2. Stakkars Tipp oldefaren min ღღ

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s