Fire sør-frøninger henrettet

Tyske soldater gravlagt på kirkegården, Ringsaker, der de fire sør-frøningene ble lagt i fellesgrav. Bilde fra Digitalt Museum

OLA MORKEN: Fire personer født i Sør Fron ble henrettet av tyskerne den 21. april 1940, fordi de ikke ville forlate gården sin, Smestad i Ringsaker. Kampene ved Lundehøgda i Ringsaker rett nord for Moelv varte i 48 timer den 20. og 21. april 1940. Da kampene var over, hadde 15 soldater og 22 sivile mistet livet. Mens soldatene falt i kamp, ble mange av de sivile rett og slett henrettet av tyskerne. De fire sør-frøningene var:  

Gardbruker, enkemann Iver Johannesen Tofte , født 1861

Ugift sønn John Tofte, født 1882

Ugift sønn, drosjeeier Petter Tofte, født 1886.

Budeie Johanne Rusten, født 1882

Disse var bosatt på Smestad Gård. Det berettes at at personell fra kompani Gerlach/MG bataljon 13 hadde vært på Smestad gård kvelden den 19. april. De hadde beordret folkene  å forlate gården, men de nektet. Tyskerne hadde da dratt sin vei. To dager senere, den 21. april, kom andre tyskere med en helt annen oppførsel. De fire ble brutalt henrettet. Et helt  klart brudd på Genferkonvensjonen om krigens lover.

De fire ble lagt i fellesgrav på Ringsaker kirke den 27. april 1940.

Iver Johannessen Tofte ble født på Jørgenstuen (Jørnstugu) under Alme. Han ble gift med Embjør Pedersdatter Bakken, født 1853 fra Jordalen. John Tofte ble født i Jørnstugun, mens Petter ble født da de bodde i Rolstadlien.

Johanne Rusten ble født som datter av ungkar Bersvend Olsen Strype og pige Barbro Iversdatter Seielstad. Ved hennes dåp var Embjørg og Iver Jørgenstuen blant fadderne.

Iver Johannessen Jørgenstuen kjøpte n. Tofte i 1897, men måtte gi fra seg gården igjen i 1901, da Anna Pedersdatter Tofte tok gården igjen på odel. Iver Johannessen beholdt Tofte som etternavn, da han senere kjøpte gården Smestad i Ringsaker.

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s