Nybrottskongen

IKsnadde

Israel Krupp

UKJENT:  I 1956 skrev den kjente historikeren dr. Torstein Høverstad en artikkel i avisene om en sagnomsust nybrottsmann på Tofte i Sør-Fron, Israel Krupp:

Alt no må det vera klårt for alle som vil sjå, at Israel Krupp er ein nyskapar i norsk jordbruk. Ein landnåmsmann av dei store. Og ikkje har han den beste jorda å arbeida med heller. Endelaust med tonn av kalk må han soleis senda upp. Og kjem du der, meir enn 1000 meter over havet, lit du ikkje dine eigne augo og er freista til å segja med Peer Gynt: «Løgn og forbannet dikt».

Helst vil han være gårdbruker og nybrottsmann, men hans virksomhet dekker et område som forteller om initativ og sunn fornuft: Hønseri-eier, skipsreder, lastebilsjåfør, direktør, stabskaptein, disponent, gruve-eier, stiger, grosserer, millitær, tidligere landslags- og bylagsspiller og endelig en slags sosialt innstilt småkonge i Sør-Fron ved Hundorp.

Han begynte som stiger ved Arendal, men bruker ingen av titlene, bortsette fra kaptein når det er nødvendig for disiplinen. Og når samtalen ikke dreier seg om gårdsbruk, går det i fotball. Israel Krupp var en av de kjappeste og mest skuddfarlige senterløpere vi har hatt, og han trenet aldri. Der gikk det på overskuddet.

Udatert aviskutklipp i et album.

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Idrett, Jordbruk, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s