Kva folk veit!

Sør-Fron kyrkje i 1847.

Eit framifrå døme på kor bra ei Facebook-side kan fungere til å få fram lokalhistoriske fakta. Og kor mykje lokalkunnskap det finst hos folk. Kåre Hosar la ut denne teikninga på Du væt du e frå Sør-Fron når... og denne kunnskapsutvekslinga følgde:

John Morten Malerbakken Et rykte i familien sier at ei kule eller lignende øverst på kirka har en størrelse som rommer akkurat «en tønne» korn. I tillegg sier legenden at en slektning stod for smijobben. Noen som vet noe om dette?
Møyfrid Kalstadsuen Etter de opplysninger jeg har skal det være Halvor Stenersen Huset f 1756 som smidde kula. Han var far til Marit Halvorsdatter Huse, og hun var bestemor til Johannes I. Malerbakken.
Kåre Hosar Dessverre finnes det ikke bevart noe regnskap for byggingen av kirken. Det gikk trolig med i en brann i prestegarden tidlig på 1800-tallet. Men slike prestisjeoppgaver vil lett bli husket.
Odd Jan Skriubakken Eg veit knapt om eg tør blande meg inn, men er du heilt sikker på at det fantes ein «Halvor Stenersen Huset f. 1756»? Eg skriv litt om Huse-slekta i Fronsbygdin 2013 – der det dessverre er eit par feil, dei er retta opp i 2014-utgåva. Stener Halvorsen Huse er fødd ca 1744, faren heitte Halvor Andersen, bror til Knut Andersen Ulberg. Halvor er høgst truleg den fyrste husmann i Huse. Både Knut og Halvor var frå Nordgard Grytting. Stener Halvorsen var gift med Marit Pedersdotter Holom. Barna deira var Kari f.1771, Mari f.1777, Halvor f.1786, Anne f. 1789, Peder f.1793. Det var Halvor f.1786 som heldt fram som husmann i Huse. Ei av døtrene hans heitte Marit, f.1817. Ho gifta seg med Peder Knutsen Muriteigen. I eit notat etter Petter Sveipe eg har ein kopi av, skriv han om «Kobberslagerslekten i Huse». Allereie Halvor Andersen er nemnt som «kobberslager», og Stener Halvorsen f.1744 er kalla kobbersmed.
John Morten Malerbakken Takk til Odd Jan for fin oppklaring. Her strømmer det på med nyttige presiseringer til slektstavla mi (som det pleier å gjøre når du er i farten).
Møyfrid Kalstadsuen Tusen takk, her er det nok feil i mine notater.
John Arne Nilsestuen i Sør Fron kirke er det et klokkespill i tårnet. har hørt at det var en fra Sveits som ga det til kirken. Stemmer det og om det gjør, hvorfor er det ikke i bruk i dag?
Kåre Hosar Klokkespillet var et elektronisk klokkespill, det vil si det var noen strenger som laget lyden, men den ble elektronisk forsterket. Det kom på plass i kirken ved restaureringsarbeidene i 1950-årene. Elektronikk er dessverre ikke evigvarende, så det virker ikke lenger. Jeg vet ikke hvor det var laget, men det var gave fra en norskamerikaner, en ætling fra Melgard.
Egil Stakston Klokkespillet vart innvia 3. juni 1956, under festgudstjenesten som markerte gjenåpninga av kirka etter det store restaurering- og mordeniseringsarbeidet på 50-tallet. Andrew Melgard og sønnen var tilstede under innvielsen.De første tonene som strømmet ut over bygda var «Deilig er jorden».

John Arne Nilsestuen Takk for opplysningene, så er jeg og klokkespillet like gamle. Det er synd at det ikke virker, men det koster vel mye å gjøre det i stand.

Éin kommentar

Filed under Kunst og handverk

One response to “Kva folk veit!

  1. Eivind Holen

    Min bestemor, Berthe Holen, fortalte hvem som smidde kirkespiret, og at kula på spiret skulle romme en tønne korn som er 139 liter. Jeg mener hun sa at smeden var fra Underdalen, men er usikker på om jeg husker riktig.

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s