Fleire Sigmund Hernæs-måleri frå Skåbu

Her er ti nye Sigmund Hernæs-måleri frå bygdahuset i Skåbu:

elvenes

Elvenes – med almenningssaga på andre sida av Olstappen. Det var mest truleg Ola O. Megaarden som rydda her rundt 1890. Da heitte det Hågåøya. Ein finn han her både i 1891, 1900 og 1910. Han var fyrst gift med Goro Iversdotter nedre Skabo. Ho døydde i 1905 og han gifta seg oppatt med Ingeborg P. Slåen. I 1900 er Ola titulert som skogfut og i 1910 som skogvoktar og gardbrukar. I 1910 har det skifta namn til Elvenes. Da har dei borna Georg og Edmund. I 1911 fekk dei dottera Olga og Iver Teodor i 1916. Hågåøya er også nemnt som overnattingsstad i «Den Norske turistforenings årbok» i 1893. Da står det «Håkåøen». Seinare kom Ola Askheim (1895-1954) og kona Kristine (1893-1944). Dei fekk døtrene Gudrun, Åse og Olaug. Det er berre Olaug som framleis lever. Ho er ein ivrig bidragsytar på bloggen vår. Olaug er gift Aas og bur i Ås kommune i Akershus. Gudrun døydde av difteri, berre 19 år gammal. Ola Askheim kom frå Eidsvoll, og vart den fyrste styraren ved Elvenes dampsag og høvleri etter at den stod ferdig i 1923. Dei hadde også fjøs og nokre kyr. Han vart svært glad i bygda, og det er han som står bak ein av dei tre Skåbu-songane. Olaug meiner at måleriet syner bygningane etter at saga blei flytta til Nørdre Hølmyren i samband med kraftutbygginga i fyrste halvdel av 1950-talet. – Da låg diverre «mitt» Elvenes 6-8 m under vatn og var ei saga blott, seier ho.

granslåa

Granslåa

megarden

Megarden

moen

Moen

nedreskåbu

Nedre Skåbu

sveinstugu

Sveinstugu

sørerisdal

Søre Risdal

øvrefosse

Øvre Fosse

øygarden1

Øygarden. Denne garden vart også fråflytta på 1970-talet pga. rasfare. Husa er borte. Eigaren, Tor Blekastad, bygde seg nytt hus oppmed Kamfossvegen.

Dalsheim

Dalsheim

2 kommentarar

Filed under Kunst og handverk

2 responses to “Fleire Sigmund Hernæs-måleri frå Skåbu

 1. Olaug Askheim Aas

  Eit par mistak i opplysningane om allmenningssaga på Elvenes bør rettast opp. 1) Ola Askheim vart tilsett som styrar i august 1922. Saga var da under bygging. 2) Ås kommune, der vi finn mellom anna NMBU, tidlegare Norges landbrukshøgskole, ligg i Akershus fylke.
  Eg har ikkje sett dette måleriet av saga før. Mest sannsynleg er det frå slutten av 1950-talet og viser bygningane etter at saga vart flytt til nørdre Hølmyren i samband med kraftutbygginga. Da låg diverre «mitt» Elvenes 6-8 m under vatn og var ei «saga blott».
  Ås, 30.11.2014.
  Mvh
  Olaug Askheim Aas.

  Likar

 2. ocri2013

  Takk for korrigering! Da har vi retta på desse opplysningane.

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s