En lys vårkveld i året 1899

Hundorp musikklag 1956. Første rekke fra venstre: Arne Ivarson, Sverre Anekre, Magnar Rudi, Bjarne Ånekre, Torbjørn Heggestuen. Annen rekke fra venstre: Olav Langseth, Gudmund Nustad, Rolf Nordølum, Nils Tofte, Ole Listuen, Knut Fossebagen, Halvor Sletten, Knut Sundgården, John Stebergsløkken, Kåre Falkenhaug. Tredje rekke fra venstre: Magne Malerbakken, Edvin Fevolden, Erling Underdalshaugen, Iver Malerbakken, Arvid Anekre. Fraværende: Arvid Nordølum, Magnar Sletten, Finn Sundgården, Arve Svendsen, Ottar Løkken, Per Nordby. Fotograf ukjent.

Fire venner fikk ideen om å danne et musikklag for Sør-Fron-bygda en lys vårkveld i året 1899. Disse ivrige karene var M. P. Løkken, som senere ble selvskreven formann, Anton P. Ånekre, Anton I. Ånekre og Bersvein Bålet. Etter mange vansker fikk de i stand en basar til inntekt for musikkinstrumenter. Det kom inn ca. kr. 300,-. Dette var imidlertid ikke nok, og karene måtte ut med kr. 75,- hver. Lagets første øvelsessted var «høgstugua» på garden Haverstad. Karene leide kosten, og øvde hver dag i to uker.
Den kjente musikeren Anton Dalsegg fra Fåvang var lagets første dirigent. Det gikk forholdsvis godt fram til 1905. Da stanset det helt, først og fremst på grunn av at noen av medlemmene reiste til Amerika.

Først i 1929 fikk Gunnar Haugland laget i gang igjen. Petter Skurdal fra Harpefoss ble dirigent. Etter at laget i 1935 noen år hadde vært uten leder, tok John Liahagen, Fåvang, over takstokken. På nyåret 1943 fikk laget sin nåværende dirigent, Magnar Rudi. Han har vist en enestående interesse og evne som leder og instruktør.

Lagets historie fra starten og fram til nå syner stor musikalsk framgang, fra «Aften-solen smiler» og «Rett som ørnen stiger» i 1899 til Griegs «Landkjenning» og Alfords «Colonel Bogey» i 1954.

Takket være økonomisk stønad fra kommunen og bygdefolket, har laget i de siste årene skaffet seg mange kostbare instrumenter. I 1954 kjøpte foreningen også nye uniformer.

Av betydningsfulle arrangement som laget har deltatt i, kan nevnes: Peer Gynt stevnet på Vinstra i 1932 og de årlige musikkstevnene i Gudbrandsdalens Musikkforbund. I 1943 var det hundre-års jubileum for Grieg, og Hundorp Musikklag arrangerte en stor konsert sammen med Sør-Fron Sangkor. I 1954 ble forbundsstevnet lagt til Hundorp. Foreningen har fast engasjement hver 1. og 17. mai.

Lagets nåværende formann (1956) er Jon Stebergsløkken. Styret for øvrig: Knut Sundgården, Gudmund Nustad, Rolf Nordølum og Kåre Falkenhaug.
Laget teller nå 24 medlemmer. Øvelsene holdes for tiden i veslesalen i forsamlingshuset «Lidarende».

MUSIKK-KORPSENE I NORGE
Under redaksjon av Einar M. Wie og Petro Erichsen
(Formann og forretningsfører i Norges Landsforbund av Gutte- og Amatørmusikk-korps)
SCALA FORLAG – OSLO 1956

 

Kommenter innlegget

Filed under Kunst og handverk, Musikk

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s