Bestemors Heinkel

IIvarostbyvar Østby delte andreprisen i historielagets konkurranse om beste lokalhistoriske video 2014. Gratulerer!. Juryen meiner: Videoen er eit frydefullt møte mellom ein ung gut og ein for han fjern krig. Det som har vekka interessa hans, er at bestemor hans har fortald om eit tysk bombefly, ein Heinkel 111, som styrta i Rustlia under kampane i Gudbrandsdalen 27. april 1940. Eit særs godt og dramatisk utgangspunkt for ein lokalhistorisk video.

Videoskaparen har henta footage, som det heiter, altså gamle filmklipp, frå det tyske felttoget, og lar dei snakke for seg sjølv. Han intervjuar en kar på Krigsminnesamling på Kvam, som fortel om restane av ein Heinkel-maskin som dei har der. Litt supring, som det heter på fagspråket, kunne gjort seg – altså ein tekst som fortel kva han er og kva han heiter, han som pratar. Og ein meir erfaren journalist hadde nok fått han til å ta ut tyggegummien før han snakkar på film.

Videoskaparen er forståeleg nok interessert i dei tekniske detaljane i denne krigsmaskina, så videoen blir i stor grad ein presentasjon av bombeflyet Heinkel. Han gir også eit oversyn over krigshandlingane. Det ein kan sakne, er den lokalhistoriske forteljinga. Videoen heiter Bestemors Heinkel, og da hadde det vore godt å få hennes forteljing om flyet. Vi ser berre eit bilde av ho. Såg ho at det styrta? Har ho berre fått det fortald? I så fall – kunne videoskaparen fått tak i nokon som faktisk såg og høyrde det som hende og kan fortelje om korleis det var for eit ung menneskje å vera i ei bygd der bombefly styrta og soldatar vart skotne? Det hadde nok gjort videoen sterkare og nærare og gjort hendinga til meir enn fjern historie.

Men i denne videoen er det mykje å glede seg over. Ikkje minst engasjementet frå ein ung mann som syner at han veit kva dette mediet dreier seg om, gir seg i kast med dei store hendingane og ikkje er skuggeredd for å teikne eit fargerikt lerret. Her ventar vi oss mange gode lokalhistorisk videoar i framtida, sett frå ein generasjon som er fødd etter siste århundreskiftet.

 

Éin kommentar

Filed under Informasjon

One response to “Bestemors Heinkel

 1. Vidar Andreassen

  Hei!
  Har i dag vært å leita etter dette vraket, uten hell.
  Kan noen hjelpe meg med en beskrivelse av hvor vraket ligger, kanskje en kartreferanse.
  Hadde vært takknemlig for hjelp.

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s